Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας-Μητσοτάκης: ποιος υποσχέθηκε τι

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας-Μητσοτάκης: ποιος υποσχέθηκε τι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2018, 12:16
ΕΛΛΑΔΑ

Η αίσθηση ότι οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν την πιο «παροχολογική» τοποθέτηση των τελευταίων ετών από το βήμα της ΔΕΘ, είναι υπαρκτή και έχει βάση. Επίσης, βάση έχει η εντύπωση ότι οι δεσμεύσεις μοιάζουν ή και ταυτίζονται σχεδόν, σε κάποια σημεία, παρά τις εκατέρωθεν επικοινωνιακές κατηγορίες που ακολούθησαν τις ομιλίες των δύο ανδρών. Εν τέλει, παροχές υποσχέθηκαν και οι δύο, με γνώμονα τα «επιτρεπόμενα», παράγοντας που είναι εκείνος ο οποίος κάνει τις υποσχέσεις τους παρόμοιες. Ωστόσο, υπάρχουν και διαφορές. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προσλήψεις, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε (αν και τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις), ενώ ο αρχηγός της ΝΔ εξήγγειλε κυρίως ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, «κοιτώντας» προς τα μεγαλύτερα κεφάλαια. Στα βασικά, είπαν τα εξής:

ΕΝΦΙΑ

Κανείς από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν υπόσχεται πλέον κατάργηση, για το φόρο που ήρθε το 2014 και μονιμοποιήθηκε τελικά, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν κατάργησή του

Τσίπρας: Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Είσπραξη σταδιακά από τους Δήμους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ

Η λογική των δύο πολιτικών αρχηγών, παρότι ποσοτικά υπόσχονται ανάλογες μειώσεις, διαφέρει στο εξής: ο μεν κ. Τσίπρας εξαγγέλλει μειώσεις που αφορούν κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, ο δε κ. Μητσοτάκης περισσότερο εξαγγέλλει μια αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, με σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Ενδιαφέρον είναι ότι αμφότεροι «καταδικάζουν» τον υποκατώτατο μισθό που θέσπισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία στήριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας: Από 1/1/19 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Μητσοτάκης: Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στο «σύστημα Χιλής», χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του ακροδεξιού εκλεκτού των ΗΠΑ, δικτάτορα  Πινοτσέτ, όπως έκανε ο τομεάρχης του κόμματος κ. Καραγκούνης

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η βασική διαφορά των δύο «πακέτων» εξαγγελιών είναι οι χρονικές δεσμεύσεις, αν και στην πραγματικότητα τα εξαγγέλλουν και οι δύο για το ίδιο περίπου διάστημα (στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, το «άμεσα» σημαίνει το νωρίτερο μετά τις εκλογές του ’19). Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από τον κ. Τσίπρα, με προσανατολισμό στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ειδικότερα, στον κατασκευαστικό τομέα.

Τσίπρας: Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19. Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21. Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

Μητσοτάκης: Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μίας διετίας. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και με τελικό στόχο ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κατέβει στο 11%. Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσα σε δύο χρόνια. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€, από 22% που ισχύει σήμερα.  Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών. Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται περίπου ό,τι και ο κ. Σαμαράς, χωρίς να αποφεύγει την ποσοτική παροχολογία, ενώ ο κ. Τσίπρας μιλάει για προσλήψεις στην εκπαίδευση, καταβολή αναδρομικών και φυσικά, το μεγάλο του «χαρτί», το επίδομα ενοικίου.

Τσίπρας: Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19. Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018. 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού. Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Μητσοτάκης: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 πολίτες. Ρύθμιση κόκκινων δανείων: όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση. Χίλια ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back