ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΚΕ: Συν 2 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ: Συν 2 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2022, 22:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Άλλα δύο εκατομμύρια εκτιμά η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ ότι θα πληρώνουν οι Δήμοι της Ηπείρου μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) κάθε χρόνο λόγω της επιβολής του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς από 1η Ιανουαρίου του 2022.

Το τέλος ταφής που αφορά τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, είχε θεσπιστεί από το 2012 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Η επιβολή του τέλους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως της προόδου των έργων επεξεργασίας των απορριμμάτων στους Δήμους της χώρας. Για το 2022, το τέλος ταφής αρχίζει από τα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εκτιμά ότι μόνο για το 2022, οι Δήμοι της Ηπείρου, με βάση τις ποσότητες που έθαψαν τα προηγούμενα χρόνια,  θα πληρώσουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο ευρώ προς τον ΦοΔΣΑ. Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώνεται, επίσης, στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 – που αντιστοιχεί για τους Δήμους της Ηπείρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε 488.000 ευρώ.

«Τα επιπλέον 2 εκατομμύρια έρχονται να προστεθούν στα 5 εκατομμύρια που πληρώνουν ετησίως οι Δήμοι της Ηπείρου στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους είτε μεταφέρουν είτε δεν μεταφέρουν απορρίμματα εξαιτίας της ληστρικής σύμβασης ΣΔΙΤ που έχουν υπογράψει στο οποίο προβλέπεται η λεγόμενη ‘ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα’. Έτσι ακόμα και αν προχωρήσουν τα έργα διαλογής στην πηγή, και τα απόβλητα μειωθούν σύμφωνα με τους στόχους της χώρας στο 60% των ποσοτήτων του 2020, και πάλι οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώνουν χαράτσια στο εργοστάσιο» τονίζει το ΚΚΕ, θυμίζοντας τις θέσεις του όπως και τις θέσεις της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Περιφέρεια και Δήμους.

«Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back