Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κατόρθωμα ενός μπουλουκιού

Εικόνα του άρθρου Το κατόρθωμα ενός μπουλουκιού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2021, 00:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι σηματοδοτεί τελικά το Γεφύρι της Πλάκας που στέκεται ξανά όρθιο εδώ και δύο χρόνια περίπου και βραβευμένο πια, από τη Europa Nostra; Η γενική γραμματέας της, Σνέσκα Μιχάιλοβιτς εδωσε ίσως την καλύτερη εκδοχή του νοήματος: "Είναι η σύνδεση του παρελθόντος, με το παρόν και το μέλλον".


Αυτό είναι τελικά. Είναι επίσης το κατόρθωμα ενός σύγχρονου μπουλουκιού: υπουργοί, αυτοδιοικητικοί άρχοντες, καθηγητές, υπάλληλοι, μηχανικοί πρωτομάστορες, εργάτες κάθε λαλιάς και χρώματος. Άνθρωποι δηλαδή, όπως τους περιέγραψε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος στην ιδιαίτερα συναισθηματική του ομιλία στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα το μεσημέρι στη Γέφυρα Πλάκας η εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Είναι επίσης θετικό σύμβολο μιας ενότητας που καθένας και καθεμιά οραματίζεται διαφορετικά και για διαφορετικούς λόγους. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ιστορική συμφωνία ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ (η ίδια είπε "ΕΑΜ"), αναγνωρίζοντας ότι μετά "έγιναν άσχημα πράγματα" και έβαλε στο "κάδρο" της συμφιλίωσης τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κώστα Μητσοτάκη. 

Ήταν μια εκδήλωση επίσης, όπου, σε αντίθεση με το γενικό, δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα, στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο λόγο, γνωρίζοντας ότι το βασικό μερίδιο αυτής της επιτυχίας ανήκει στους ανθρώπους: Στους επιστήμονες, στον Γιώργο Σμύρη, στον οποίο αναφέρθηκαν όλοι και όλες για το ρόλοπου έπαιξε, στους ανθρώπους που "βάζουν πλάτη"  τελικά. Τόσο η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξαν η προκάτοχός της Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρηστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιωργος Δέδες (αυτός και η κα Κονιόρδου, παρόντες). 


Παρούσες επίσης ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Όλγα Γεροβασίλη.

Σε όλες τις αναδρομές και περιγραφές, εξαιρετικά λεπτομερειακές και τεχνικές κάποιες από αυτές -εκείνες που έκαναν μηχανικοί και επιβλέποντες-, όσο και στην ομιλία της κας Μενδώνη, αναφέρθηκε ότι οι πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν από το 2016 κιόλας και το "κλειδί" μπήκε το 2019. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης παρουσίασε αναλυτικά το χρονικό της καταστροφής και της κατασκευής, με ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Σμύρη, ενώ ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ανέλυσε και αυτός το τι έκανε ο καθένας, με αναφορές στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία ιδιαίτερα, αλλά και στη νυν. Εξίσου ενωτικός ήταν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σηματοδοτώντας το έργο ως "απόδειξη του τι μπορούμε να καταφέρουμε αν πορευτούμε με πυξίδα τέτοια, όπως η γέφυρα της Πλάκας". Ο κ. Καχριμάνης έδωσε τα εύσημα σε εργαζόμενους-ες και υπηρεσιακούς φορείς για τη βοήθειά τους σε κρίσιμες στιγμές, καθώς και την προηγούμενη και τη νυν κυβέρνηση.

Η εκδήλωση τελείωσε με "μαστόρικο" τρόπο: συνοδεία οργάνων, η υπουργός, ο περιφερειάρχης, η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά, η κα Μιχάιλοβιτς ανέβηκαν στο γεφύρι για να γίνει η απονομή του βραβείου για την πρότυπη αποκατάσταση του λίθινου γεφυριού.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back