Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κατά «βλάχικης ημερίδας» ο περιφερειάρχης

Εικόνα του άρθρου Κατά «βλάχικης ημερίδας» ο περιφερειάρχης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2019, 15:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το βήμα της εναρκτήριας εκδήλωσης των «μικρών σεμιναρίων» που διοργανώνει η ΕΣΗΕΠΗΝ και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών διάλεξε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης να εκφράσει τη διαφωνία του με την ημερίδα για τη βλάχικη γλώσσα που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος είχε βλάχικη καταγωγή, είπε ότι «δεν συμφωνώ με αυτό που έγινε, έχω μάθει πρώτα να σέβομαι το έθνος μου και μετά ο,τιδήποτε άλλο».

Στο περιφερειακό συμβούλιο «εκ δεξιών» πίεση άσκησε προεκλογικά η παράταξη των Οριζόντων Ηπείρου, η οποία πάντως όταν προέκυψε η επιστημονική ημερίδα, άλλαξε εν μέρει στάση, σε σχέση με ό,τι είχε πει στην Κόνιτσα. Στην ομιλία της Θεσπρωτίας το 2018 ωστόσο, ενδιάμεσα, ο κ. Ριζόπουλος είχε τονίσει ότι εφόσον γίνει «γραπτή επιστημονική καταγραφή της βλάχικης» σύμφωνα με το ψήφισμα 2057/2003 του ΕΚ και ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, με πιστοποίηση καθηγητών και όλα τα προβλεπόμενα, τότε θα στηρίξει την πρόταση. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι με την τωρινή εξέλιξη, δικαιώνεται.

Κατά της ημερίδας τάχθηκε και η ΠΟΠΣ Βλάχων, με ανακοίνωση που ταυτίζεται με τη «δεξιά γραμμή» για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back