ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Βλάχικη γλώσσα: Από τον προφορικό στον γραπτό λόγο

Εικόνα του άρθρου Βλάχικη γλώσσα: Από τον προφορικό στον γραπτό λόγο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2019, 16:26
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι ειδικοί επιστήμονες και στην προκειμένη περίπτωση οι γλωσσολόγοι, είχαν τον πρώτο λόγο χθες στην ειδική ημερίδα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Τίτλος της «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης-Η περίπτωση της  βλάχικης γλώσσας».

«Ίσως είναι ένα από τα πρώτα συνέδρια στον ελλαδικό χώρο που σχετίζονται με τη γλωσσική πολιτική και τον γλωσσικό σχεδιασμό» είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο Σταμάτης Μπέης, γλωσσολόγος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας εξετάστηκε η δημιουργία ενιαίας ομοιογενοποιημένης μορφής της βλάχικης με απώτερο στόχο την εξάλειψη της «αδυναμίας των ομιλητών της να αποδώσουν γραπτά τα φωνολογικά, αλλά συνεπακόλουθα και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της γλώσσας», συμπλήρωσε ο κ. Μπέης.

Γλωσσολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, ανέλυσαν τις δυσκολίες και τις παραμέτρους του εγχειρήματος της γραπτής απόδοσης μιας προφορικής γλώσσας, παρουσίασαν μελέτες για τους δίγλωσσους πληθυσμούς και μετέφεραν τις εμπειρίες τους από αντίστοιχες προσπάθειες.

Όπως είπε και ο πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Επιστημονικής Εταιρείας, καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος, «ξέρουμε ότι (η βλάχικη) είναι μια γλώσσα κατά κανόνα προφορική, με πολλά ιδιώματα και διαλέκτους. Σκοπός μας δεν είναι να την ομοιογενοποιήσουμε εμείς, αλλά να καταγράψουμε όλη αυτή την πολυμορφία της. Σκοπός μας δεν είναι να επιβάλλουμε την άποψη κάποιων ανθρώπων, αλλά να αναδείξουμε το θέμα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, να ακούσουμε τους επιστήμονες και τις προτάσεις τους».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, που απηύθυνε και χαιρετισμό, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης και πολύς κόσμος. Αισθητή η απουσία του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back