Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστημονικές απαντήσεις σε γλωσσολογικά θέματα

Εικόνα του άρθρου Επιστημονικές απαντήσεις σε γλωσσολογικά θέματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2019, 16:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα… επιστημονικά και πολιτικά πράγματα στη θέση τους έβαλαν οι Βασίλης Νιτσιάκος και ο Κώστας Ντίνας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχα και η Ελένη Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικός, σχετικά με το θέμα της βλάχικης γλώσσας.

Η ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων και η πρώτη της ημερίδα, η οποία ασχολήθηκε με τη βλάχικη γλώσσα, προκάλεσε διαφόρων διακυμάνσεων αντιδράσεις, είτε ακραίες, από την ομοσπονδία, είτε πιο προσεκτικές, από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, σε ό,τι αφορά την «εθνική σκοπιμότητα» μιας τέτοιας κίνησης.

Τα τρία μέλη της διοίκησης της εταιρίας, προσπάθησαν να βάλουν σε μια σειρά τους σκοπούς και να αντικρούσουν τις κατηγορίες που δέχθηκαν.

Ο κ. Νιτσιάκος καταρχάς, τόνισε ότι στόχος της εταιρίας είναι να μελετηθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των Βλάχων και τα ιδιώματα που τα συνθέτουν, από μια «διεπιστημονική ομάδα με 70 μέλη», που θα καλύψει όλο το επιστημονικό φάσμα, συμπληρώνοντας ξανά ότι η βλάχικη γλώσσα δεν είναι «τυποποιημένη». 

Ο κ. Ντίνας, ο οποίος είναι καθηγητής γλωσσολογίας, είπε ότι για τον εγγραφισμό της βλάχικης γλώσσας, θα πρέπει να «απαντηθούν» τρία ερωτήματα: «Γιατί να τη γράψουμε, για ποιον να τη γράψουμε και τι να γράψουμε».

Ανέτρεξε στους επιστημονικούς λόγους γραφής μιας γλώσσας και στον τρόπο γραφής της, τόνισε ότι κάθε φορά τα συστήματα γραφής «δανείζονται» από το περιβάλλον τους, ενώ υπάρχουν και οι πολιτικοί-ιστορικοί παράγοντες. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στην αλλαγή αλφαβήτου σε Τουρκία και Ρουμανία, σε συγκεκριμένες ιστορικές καμπές κ.α. Ειδικά για τα βλάχικα είπε ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε το ελληνικό αλφάβητο και έπειτα, το λατινικό αλφάβητο.

Μια βασική «νύξη» που συχνά γίνεται άκομψα, είναι ότι τα βλάχικα μπορούν να γραφτούν αποκλειστικά με το ελληνικό αλφάβητο. «Τώρα, δεν μπορούν να γραφούν μόνο με ένα τρόπο» τόνισε ο κ. Ντίνας, λέγοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν στοιχεία και από τα δύο αλφάβητα, ελληνικό και λατινικό και να αποδοθούν φθόγγοι που μόνοι τους, δεν υπάρχουν σε κανένα από τα δύο.

Είπε ακόμα ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τυποποιήσουμε τη γλώσσα και θα πούμε ότι έτσι πρέπει να γραφτεί και όχι αλλιώς».

Τέλος, είπε ότι η «δαιμονοποίηση» της γραφής, είναι «εκ του πονηρού και εμάς τους επιστήμονες μας αφήνει παγερά αδιάφορους».

 Η κα Αναστασοπούλου τέλος, τόνισε ότι «η μόνη πολιτική διάσταση που απορρέει από την άποψή μας ότι ως Έλληνες πολίτες έχουμε χρέος να διασώσουμε αυτό το κομμάτι του πολιτισμού της χώρας μας».

«Σεβόμενος κανείς τον ιδιαίτερο πολιτισμό του και τις ρίζες του, έχει τη δυνατότητα να σεβαστεί και τους άλλους πολιτισμούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back