ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το καλοκαίρι οι σταθμοί μεταφόρτωσης

Εικόνα του άρθρου Το καλοκαίρι οι σταθμοί μεταφόρτωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2019, 23:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, όπως αποτυπώνεται στον απολογισμό που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.

Η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου είχε ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018. Το εργοστάσιο, που κατασκευάστηκε με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχει μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους/έτος και επεξεργάζεται σύμμεικτα απόβλητα (στη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και στη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας). Το 35% των αποβλήτων συνεχίζει να καταλήγει ως υπόλειμμα στους κατά τόπους ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Καλογιάννη, σταδιακά μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν κατασκευαστεί και οι οκτώ σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Ήπειρο –στο νομό Ιωαννίνων οι σταθμοί βρίσκονται στους δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας, Πωγωνίου και Μετσόβου. Απομένει όμως ο εξοπλισμός, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει εγκατασταθεί στα τέλη Ιουνίου. Στον απολογισμό της αντιπεριφερειάρχη, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 47 κοντέινερ και 12 τράκτορες. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 7,8 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία «Enact A.E.-Ν. Καούσης Α.Ε.» πήρε το έργο με έκπτωση 6% (7,3 εκατ. ευρώ). Έχει δε την υποχρέωση της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας του εξοπλισμού.

Εκ των πραγμάτων, οι Δήμοι θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον τρόπο λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης.



* Στη φωτογραφία, η μονάδα παραγωγής βιοαερίου στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back