Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Καλογιάννης για χοιροτρόφους και Μπάρκας για πτηνοτρόφους

Εικόνα του άρθρου Καλογιάννης για χοιροτρόφους και Μπάρκας για πτηνοτρόφους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2020, 18:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο ηπειρώτες βουλευτές, διαφορετικών κομμάτων, φέρνουν στο προσκήνιο (και στη Βουλή) προβλήματα του πρωτογενούς τομέα εξαιτίας της πανδημίας.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά τη στήριξη της χοιροτροφίας. Επικαλούμενος τον Νέο Χοιροτροφικό Σύλλογο Ηπείρου, αναφέρει ότι η οικιακή κατανάλωση χοιρινού κρέατος έχει μειωθεί, ενώ η μη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης, όξυναν τα προβλήματα του κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης. Και γίνεται πιο αναλυτικός: τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή του χοιρινού κρέατος ήταν 1,70 ευρώ/κιλό, τον Φεβρουάριο 1,60 ευρώ/κιλό και σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 1,05 έως 1,15 ευρώ/κιλό, με την πτωτική τάση να συνεχίζεται λόγω υπερπροσφοράς.

Παράλληλα, οι τιμές αρκετών ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικά, η τιμή της σόγιας από 330 ευρώ/τόνο (τιμή πριν την πανδημία) κοστίζει σήμερα 420 ευρώ/τόνο, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο.

Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικαλείται τον κίνδυνο κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα των μικρών πτηνοτρόφων παραγωγών, καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ενίσχυσης. Η σχετική αναφορά βασίζεται σε Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π), με την οποία ζητείται να συμπεριληφθούν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ενισχύονται λόγω της πανδημικής κρίσης. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί επισημαίνουν ότι χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση, μέσω εθνικών και κοινοτικών Προγραμμάτων, θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε παύση της παραγωγής, με δυσμενείς συνέπειες, όχι μόνο για το μεταποιητικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας, αλλά για το σύνολο της οικονομίας «καθώς και οι παραγωγοί θα οδηγηθούν στην ανεργία, αλλά και οι καταναλωτές θα δουν αυξημένες τιμές διάθεσης των προϊόντων» όπως επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back