ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλογιάννη προς Δήμους: «Υπενθυμίσεις» για τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Καλογιάννη προς Δήμους: «Υπενθυμίσεις» για τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2018, 18:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μερίδιο των ευθυνών τους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο έρχεται να «υπενθυμίσει» στους Δήμους η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη θέτοντας ενώπιον τους δύο μείζονα ζητήματα: τη δημιουργία των πράσινων σημείων (green points) και τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Η περιφερειακή αρχή, διά… ανακοίνωσης της κ. Καλογιάννη, καταγράφει και όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η ίδια τα τελευταία χρόνια στον «μέτωπο» των απορριμμάτων, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτές τις ενέργειες το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Καταρχάς, λοιπόν, η αντιπεριφερειάρχης κάνει γνωστό ότι στους Δήμους Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Ζίτσας, Πάργας, Ζηρού και Κόνιτσας παραδόθηκαν οι οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα πράσινα σημεία, τα οποία προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από αιτήματα των αντίστοιχων Δήμων. Σε αυτό το σημείο, η περιφερειακή αρχή υπενθυμίζει όλες τις ενέργειές της: από τη βελτίωση των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης μέχρι τους σταθμούς μεταφόρτωσης και τις μελέτες για τις μονάδες κομποστοποίησης και τα πράσινα σημεία.

Για τους οκτώ σταθμούς μεταφόρτωσης στην Ήπειρο, η κ. Καλογιάννη, όπως κάνει γνωστό με την ανακοίνωσή της, απέστειλε επιστολή στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σύμφωνα και με την επιστολή, μέχρι τέλη του 2018, θα έχουν κατασκευαστεί και οι οκτώ σταθμοί, ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας. Οπότε για την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων τίθεται ζήτημα επιτάχυνσης των απαραίτητων διαδικασιών για τη λειτουργία των σταθμών μόλις έρθει η ώρα. Αναφερόμενη στις διαδικασίες, η κ. Καλογιάννη εννοεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία των σταθμών.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων αποτελεί για την Περιφέρεια Ηπείρου έναν από τους τρεις παράγοντες για τον καθορισμό του τελικού κόστους της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι άλλοι δύο παράγοντες είναι το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (στα 40 ευρώ ο τόνος) και το τέλος εισόδου στον ΧΥΤΑ, το οποίο, όπως σημειώνεται, είναι στα 12 ευρώ ο τόνος. Σε αυτό το σημείο, η κ. Καλογιάννη, αφού υπενθυμίζει τη μελέτη κόστους-οφέλους πριν και μετά τη λειτουργία των νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, ξεκαθαρίζει ότι «η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα αυξήσει το υφιστάμενο κόστος». Όμως, όπως σημειώνει, η μη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού «θα επέφερε, εκτός των ‘αποκρουστικών και χαοτικών’ φαινομένων που παρατηρούνται σε γειτονικές μας περιοχές, και την επιβολή του προστίμου (ειδικό τέλος ταφής), το οποίο όπως ορίζεται στον σχετικό Νόμο 4042/2012, ανέρχεται για το 2019 στα 35€ τον τόνο ανεπεξέργαστου αποβλήτου, και κλιμακώνεται μέχρι τα 60€, με ετήσια αύξηση 5€». Με αυτόν τον τρόπο απαντά και στους δημάρχους, που πριν από λίγο καιρό είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων υπό τον φόβο της επακόλουθης επιβολής αύξησης στα δημοτικά τέλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back