Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τ. Καλογιάννη: Τα λάθη στην υπόθεση των led

Εικόνα του άρθρου Τ. Καλογιάννη: Τα λάθη στην υπόθεση των led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2021, 16:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις δικές της απαντήσεις για την υπόθεση των led στον Δήμο Ιωαννιτών, με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, έδωσε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η κα Καλογιάννη κατέθεσε αναλυτικά το ιστορικό της όλης υπόθεσης αλλά και τα «λάθη», όπως είπε, τόσο της περιφερειακής όσο και της δημοτικής αρχής.

Καταρχάς, με τα όσα είπε, ήρθε να αντικρούσει… τον καθησυχασμό που υφίσταται από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, όσον αφορά τη «θεραπεία των πλημμελειών» στη διακήρυξη του έργου, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Κι αυτό επειδή οι «πλημμέλειες» δεν είναι λίγες. Κι αυτές δεν αφορούν μόνο τους όρους της διακήρυξης για τη συμμετοχή των διαγωνιζόμενων, αλλά και τα ελλιπή μελετητικά στοιχεία.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών «έστειλε χαρτί σύμφωνα με το οποίο οι διορθώσεις επί της διακήρυξης θα πρέπει να γίνουν μέχρι 26 Απριλίου». Η κα Καλογιάννη αμφισβήτησε τη διαδικασία αυτή, με το σκεπτικό ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει συγκεκριμένο ρόλο («η Αρχή στο διατακτικό της έχει καταλήξει ότι ακυρώνεται η διακήρυξη και δεν ζητά συμπλήρωση στοιχείων για να επανελέγξει τον φάκελο» όπως είπε), ενώ πρόσθεσε ότι η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης απαιτεί χρόνο κι όχι μόνο έναν μήνα.

Το σίγουρο είναι ότι η αναθέτουσα αρχή, η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έχει ανακοινώσει και η ίδια, θα οδηγηθεί στην εκ νέου δημοπράτηση του έργου, με την προσδοκία, προφανώς, ότι αυτή τη φορά θα πάνε όλα καλά. Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης είχε εμφανιστεί σίγουρος ότι σε έναν μήνα η υπόθεση θα κλείσει («υποτιμώντας», ωστόσο, τη σπουδαιότητα των προβλημάτων της διακήρυξης) ενώ είχε αναφέρει ότι συζητά και με τις εταιρίες...

Η θέση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» είναι πάντως ότι «το έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και η απόφαση της Αρχής, θεωρούμε ότι εξυπηρετεί έστω και εμμέσως (αφού προκλήθηκε από υποψήφιους εργολάβους) τα συμφέροντα του Δήμου».

Για την κα Καλογιάννη, το μεγαλύτερο λάθος που έγινε αρχικά στην όλη υπόθεση, είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη μελέτη. Γι’ αυτό και η παράταξή της, όπως είπε, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια μελέτη, καταψήφισε τη συνέχιση της διαδικασίας της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών.

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι επί θητείας της ως αντιπεριφερειάρχης, είχαν ετοιμαστεί οι μελέτες για τους Δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας και όχι για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει, επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, ότι δεν θα συμμετάσχει στον μηχανισμό ELENA της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Υπενθύμισε δε ότι άλλη η εταιρία που έκανε τις μελέτες (η «ΝΑΜΑ») και άλλη η εταιρία του τεχνικού συμβούλου (η TREK του Ντ. Παπαπολύζου) που ανέλαβε την επίβλεψη όλων των έργων του ELENA και την επικοινωνία με την ΕΤΕπ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κα Καλογιάννη αναφέρθηκε στα λάθη τόσο της περιφερειακής αρχής όσο και της δημοτικής αρχής.

Η κα Καλογιάννη εκτίμησε ότι εκ μέρους της περιφερειακής αρχής έγιναν δύο λάθη: Που δεν αναγνωρίζει ότι η παράταξη «Ιωάννινα_2023» ήταν αυτή που στήριξε τη δημοτική αρχή τον Οκτώβριο του 2019 να προχωρήσει το έργο (με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) και αυτή που τον Μάιο του 2020 κατέθεσε υπόμνημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα με όλα τα παραδοτέα που πρέπει να έχει μια μελέτη. Και το δεύτερο λάθος της περιφερειακής αρχής, όπως το κατέθεσε η κα Καλογιάννη, ήταν τα περί δικών της ευθυνών που της απέδωσε πρόσφατα η περιφερειακή αρχή ότι δεν συνέβαλε στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού... «Η περιφερειακή αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι η παράταξη είναι δημοτική παράταξη και καταθέτει τις απόψεις της στη δημοτική αρχή. Δεν έχει δε, καμία πρόθεση ή αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία να καταθέτει παρατηρήσεις και συμβουλές για οποιαδήποτε ενέργεια οποιουδήποτε άλλου φορέα» τόνισε.

Επίσης, η κα Καλογιάννη άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε η δημοτική αρχή όχι μόνο όλο αυτόν τον έναν χρόνο, αλλά από το καλοκαίρι του 2019, κάνοντας έμμεσο σχόλιο στο γεγονός ότι οι κ.κ. Καχριμάνης και Ελισάφ είχαν συμφωνήσει μετεκλογικά, αλλά πριν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου ο κ. Ελισάφ, να προχωρήσουν τα led μέσω του ELENA.  

Η κα Καλογιάννη αναφέρθηκε στα «λάθη της δημοτικής αρχής» να μη λάβει υπόψη της όσα είχε επισημάνει η παράταξη για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια μελέτη, να υποτιμήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να εκχωρήσει τα πάντα σχετικά με τη δημοπράτηση του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου, να υποτιμήσει τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και να επιλέξει τον δρόμο των «προσωπικών επιθέσεων εναντίον των δημοτικών συμβούλων που είχαν ενστάσεις για την πρακτική της και ιδιαίτερα σε εμένα προσωπικά», όπως είπε. «Λάθος της δημοτικής αρχής που μετά την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κρύφτηκε πίσω από την ανακοίνωση της Περιφέρειας, όπως συνηθίζει» πρόσθεσε.

Η υπόθεση των led δεν ήταν ποτέ τόσο απλή, και η ακύρωση του διαγωνισμού από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα. Γιατί, εντέλει, το κυριότερο ερώτημα που υπάρχει είναι αν η επιλογή ενός διαγωνισμού με τη μορφή Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης συμφέρει την πόλη ή όχι. Πειστικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δεν δόθηκαν ποτέ, ακόμα και όταν παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίαζαν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της ανάθεσης σε ιδιώτη της υπηρεσίας του οδοφωτισμού για 12 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back