Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Καλή συμπολίτευση, κακή αντιπολίτευση…»

Εικόνα του άρθρου «Καλή συμπολίτευση, κακή αντιπολίτευση…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2021, 18:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια συνέντευξη Τύπου που θύμισε αρκετά τον τρόπο στον οποίο αρέσκεται ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ μίλησε και αυτός για πολλά ζητήματα. Προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει το επιχείρημα ότι «η δημοτική αρχή κάνει έργα» και έφερε σε αντιπαράθεση την αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι αφενός, δεν άφησε πλήρεις μελέτες (σ.σ. εννοώντας την παράταξη του Θωμά Μπέγκα όταν ήταν δημοτική αρχή) και αφετέρου, προκαλεί προσκόμματα στο έργο της δημοτικής αρχής.

Επίσης, ο κ. Ελισάφ έδωσε έναν προεκλογικό τόνο σε όσα είπε, όχι απλά λόγω του χαρακτήρα της συνέντευξης, αλλά και της πολεμικής που χρησιμοποίησε κατά της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, ειδικά στο θέμα των έργων στο ΕΣΠΑ και της κεντρικής πλατείας.

Για την κεντρική πλατεία, ο κ. Ελισάφ είπε ότι «δεν αποτελούσε προτεραιότητά μας». Για την ακρίβεια, προεκλογικά η παράταξη έλεγε ότι η πλατεία θα γίνει εκ του μηδενός, ευθυγραμμιζόμενη με τη δημόσια κριτική που γινόταν στη μελέτη και στις μακέτες.

Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Μπέγκα (τους «προκατόχους μας» όπως είπε) ότι με ευθύνη της λίμναζαν πολλά έργα, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρώην Άσυλο Ανιάτων, το πολιτιστικό πάρκο στο Κάστρο, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το Πράσινο Ταμείο.

Ο κ. Ελισάφ δικαιολόγησε την επάνοδο στη μελέτη, την οποία προεκλογικά απέρριπτε η παράταξη, λέγοντας ότι ως δημοτική αρχή πια διαπιστώθηκε ότι οι παρεμβάσεις στην πλατεία απαιτούσαν υψηλότερο κόστος, δεν λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα της πλατείας και «δεν ανταποκρίνονται στη βούληση των συμπολιτών μας», αποφασίστηκε η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Προ ημερών, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχασε χρήματα από το ΕΣΠΑ, εξαιτίας της αναβλητικότητάς της στο θέμα της πλατείας και ότι τώρα, ότι δεν θα καταφέρει να απορροφήσει όλη τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν ισχύουν τα περί απώλειας χρημάτων από το ΕΣΠΑ, αλλά με επιχειρήματα που δεν απαντούν στο θέμα της πλατείας. Κατηγόρησε δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στη θητεία της δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα. Παρέδωσε μακέτες και μελέτες υπό μελέτη με πολύ σοβαρά προβλήματα».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, μίλησε για τα όρια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και απέδωσε τις καθυστερήσεις και τις αλλαγές στον προγραμματισμό, στην αλλαγή ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Είπε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πηγαίνει με την τακτική να «μην μαξιμαλίσει» και να μην καταθέσει προτάσεις που είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν.

 Παρέθεσε το παράδειγμα της αγροτικής οδοποιίας, λέγοντας ότι «κάναμε μικρότερη πρόταση για να είναι εφικτή και η χρηματοδότησή της». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη μελέτη της πλατείας. «Η μελέτη της πλατείας είναι μελέτη της πλατείας, δεν μπορείς να την κάνεις σκόντο. Υπάρχουν όμως μελέτες που μπορείς να βάλεις πλαφόν. Η μελέτη της πλατείας δεν κουτσουρεύεται» τόνισε.  Οπότε, θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα από το «Αντώνης Τρίτσης», με την υποσημείωση ότι η δημοτική αρχή προβλέπει και ενδεχόμενη συγχρηματοδότηση από ίδιους πόρους.

Ο κ. Ελισάφ αρνήθηκε ότι δεν σέβεται το δημοτικό συμβούλιο, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικαιολόγησε τους χειρισμούς για τη μελέτη της πλατείας με το επιχείρημα ότι οι προθεσμίες έληγαν και έπρεπε να γίνουν άμεσες κινήσεις. «Η μελέτη ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει και θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά επειδή η προθεσμία ήταν μέχρι 31/3, αν κάναμε συμβούλιο στις 10/4 πχ, θα είχε πετάξει το πουλί και δεν έπρεπε να πετάξει. Θα έρθει η μελέτη και θα κουβεντιαστεί σε κανονική συνεδρίαση, ίσως και εντός της εβδομάδος, εκτός ημερήσιας διάταξης» τόνισε.

Με μια θεσμική αυτοαναφορά, ο δήμαρχος είπε ότι «αναλαμβάνει πάντοτε ακέραια τις ευθύνες του για όλες τις καθυστερήσεις, τα σφάλματα και τις παλινωδίες που μοιραία συνοδεύουν την άσκηση της εξουσίας και ιδιαίτερα κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε».

Ωστόσο, στην ίδια ενότητα, ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε συλλήβδην ως «ανεύθυνο» το δημοτικό συμβούλιο, διχάζοντας ακόμα περισσότερο: «Το ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν εγκρίνει προτάσεις της δημοτικής αρχής που σκοπεύουν να πάνε την πόλη μπροστά είναι πρόβλημα αυτών που το αποφασίζουν, δεν είναι ναυάγιο της δημοτικής αρχής. Το μεγάλο πρόβλημα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι ότι είναι απόφαση ανευθύνων. Υπόλογος όμως απέναντι στον πολίτη είναι η δημοτική αρχή. Δεν θα γίνει η αναπτυξιακή εταιρία γιατί έτσι θέλει το δημοτικό συμβούλιο, σεβαστό, αλλά αυτός που θα απολογηθεί στον πολίτη είναι η δημοτική αρχή» είπε, επαναδιατυπώνοντας την προσωπική του ανάλυση και εκδοχή για τις δημοκρατικές διαδικασίες και καταγγέλλοντας το εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέχτηκε.

Σημειωτέον, ότι για τη γενική εικόνα της πλατείας, εκτός από τις ευθύνες που φέρουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές, τη «γενεσιουργό» ευθύνη φέρει η δημαρχιακή περίοδος Γκόντα, επί των ημερών της οποίας έγινε πρόχειρη και με ακατάλληλα, όπως αποδείχθηκε, υλικά, η ανακατασκευή της πλατείας. Σήμερα, η παράταξη Γκόντα είναι εταίρος στη δημοτική αρχή…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back