Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τα Γιάννενα έχουν βαλτώσει. Δεν πάει άλλο»

Εικόνα του άρθρου «Τα Γιάννενα έχουν βαλτώσει. Δεν πάει άλλο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 15:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων σε θεσμικό επίπεδο και τους χειρισμούς της σε σημαντικά θέματα, όπως η κεντρική πλατεία και η αναβάθμιση του οδοφωτισμού, κατήγγειλε σήμερα η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα σε συνέντευξη Τύπου.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου αφορούσε τη χτεσινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής να υποβάλλει το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης, με προϋπολογισμό 5,2 εκατ. ευρώ, για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Ωστόσο, η υπόθεση της ακύρωσης του διαγωνισμού για τα led από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστη ώς έναν βαθμό.

Ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε τη «λευκή επιταγή» που είχε δώσει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου για την προγραμματική σύμβαση που αφορούσε το έργο των 19,2 εκατ. ευρώ όπως και την «απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου» αλλά και την «αγνόηση των αγωνιών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης». Επιφυλάχθηκε δε να πει περισσότερα μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Επί του θέματος της κεντρικής πλατείας, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» και πρώην δήμαρχος θύμισε το ιστορικό της όλης υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, με τους χειρισμούς τους, όχι μόνο «απαξιώνει τα συλλογικά όργανα του Δήμου» αλλά «χάνει εκατομμύρια ευρώ». Η απώλεια πόρων αφορά την ευκαιρία που είχε ο Δήμος να εντάξει την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», αλλά δεν το έκανε γιατί θεωρούσε ότι «η κεντρική πλατεία δεν είναι προτεραιότητα», ότι «χρειάζεται μόνο μια μικρή ανάπλαση», ότι «δεν υπάρχει καθολική αποδοχή της πρότασης της ανάπλασης από την κοινωνία» κ.λπ.

Ο κ. Μπέγκας όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία προορίζονταν αποκλειστικά για τον Δήμο Ιωαννιτών. «Από τα εν δυνάμει 12 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Ιωαννιτών θα απορροφήσει μόνο 2,5 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Γιωτίτσας. Όσο για την τύχη της πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και οι δύο εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με περιορισμένους πόρους και με μεγάλη ανταγωνιστικότητα. Ο κ. Μπέγκας πρόσθεσε δε και μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο: Ότι, σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, προβλέπεται και η πιθανή συγχρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου.

Ο κ. Γιωτίτσας μίλησε επίσης για «μια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της δημοτικής αρχής» όσον αφορά τον προϋπολογισμό. «Η αύξηση του προϋπολογισμού από 1,2 εκ. ευρώ που είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ στα 5,2 εκ. ευρώ που είναι η πρόταση στο 'Αντ. Τρίτσης', δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση. Η αρχική εκτίμηση που υπήρχε ήταν πριν τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και χωρίς έχουν γίνει οι μελέτες εφαρμογής του έργου».

Όσο για τη «νέα» μελέτη της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για μια μελέτη «με μικρές προσαρμογές που έχουν σχέση με τη διασύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα», ενώ στάθηκε επικριτικά απέναντι στον υπό σχεδίαση κόμβο στη συμβολή των οδών Δωδώνης και Πυρσινέλλα (σ.σ. πρόκειται για άλλο έργο για το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ). Κατήγγειλε δε τη δημοτική αρχή ότι δεν έφερε τη μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε δεσμευτεί.

«Καταφανώς αποδεικνύεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη και εμπαθή δημοτική αρχή σε σχέση με τα πεπραγμένα μας κατά την προηγούμενη περίοδο. Η φιλοσοφία της δεν έχει καμία σχέση με την αρχή της συνέχειας της διοίκησης […]. Είναι κρίμα για τον τόπο. Τα Γιάννενα έχουν βαλτώσει. Δεν πάει άλλο» τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο κ. Γιωτίτσας, από την πλευρά του, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για τη νέα παρέμβαση του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ ως αρθογράφου σε τοπική εφημερίδα. Με νέο του άρθρο, ο κ. Ελισάφ κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «πλήττει την ήδη καχεκτική δημοκρατία» ενώ την προειδοποιεί ότι «θα πάρετε την απάντηση στις επόμενες εκλογές. Η ζημία, όμως, που υφίσταται ο δήμος και η δημοκρατία θα σας συνοδεύει».

Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα» του δημάρχου και τον κατηγόρησε ότι τελικά ο κ. Ελισάφ είναι αυτός που έχει στραμμένο το βλέμμα του στις επόμενες εκλογές, φτιάχνοντας ήδη «το αφήγημα ότι δεν μπορεί να διοικήσει γιατί δεν τον αφήνει η αντιπολίτευση». «Καμία αυτοκριτική και καμία απολογία για τις επιλογές και τα αδιέξοδα στην οποία έχει οδηγήσει την πόλη» τόνισε. Πρόσθεσε δε με σαρκασμό: «Ως νέος άνθρωπος, τον ευχαριστώ για τα μαθήματα δημοκρατίας».

Καταγγελτικός ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Νάστος (μαζί με τον κ. Γιωτίτσα είναι μέλη της οικονομικής επιτροπής). Ο κ. Νάστος, αναφερόμενος στον κ. Ελισάφ, είπε ότι «είναι κρίμα να διοικείται η πόλη από έναν τέτοιο δήμαρχο». Κάλεσε δε τη δημοτική αρχή να «βρει τον δρόμο της και να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις για το καλό της πόλης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back