ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Πλατεία από το μηδέν»

Εικόνα του άρθρου «Πλατεία από το μηδέν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2019, 16:04
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρότι ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο, η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» είναι αποφασισμένη να σταματήσει κάθε διαδικασία, ως δημοτική αρχή και να ξαναρχίσει από μηδενική βάση.

Ο επικεφαλής Μωυσής Ελισάφ είπε στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε το κείμενο της επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού: «Όσον αφορά την κεντρική πλατεία, το είπαμε και στην πρώτη ανακοίνωσή μας, ότι θα γίνει από μηδενική βάση. Θα  συζητήσουμε πάλι τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, θα ξαναδούμε πάλι τις μελέτες που έχουν υποβληθεί, θα ακούσουμε τις προτάσεις των πολιτών, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη άποψη πολιτών και φορέων και θα προχωρήσουμε».

Λίγο πριν όμως, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ελισάφ είχε τονίσει ότι «το πρόβλημα δεν είναι η μακέτα, αλλά ο ισχυρισμός ότι η μακέτα είναι ένα τελειωμένο έργο». Πρακτικά δηλαδή η παράταξη υιοθετεί την κριτική που δέχεται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σχέδιο που εγκρίθηκε (και παραλήφθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο) και αποδέχεται ότι το πρόβλημα είναι η… μακέτα και προτίθεται να αναστρέψει όλη την τυπική διαδικασία.

Κάπως έτσι, η παράταξη Ελισάφ αποκλείει πρακτικά τις πιθανότητες μετεκλογικής σύγκλισης με τη δημοτική αρχή, βάζοντας μια «κόκκινη γραμμή» σε ένα έργο που η δημοτική αρχή το έχει στηρίξει πολύ.

Ο κ. Ελισάφ επανέλαβε την κριτική προς τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «ο  τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η δημοτική αρχή είναι το πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεις αυτή την παρέμβαση και πώς εξασφαλίζεις τη συναίνεση της κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, των πολιτικών παρατάξεων. Η τελευταία συζήτηση για παράδειγμα, στο δημοτικό συμβούλιο είναι παράδειγμα προς αποφυγή».

Την αίσθηση της «αναθεώρησης» έδωσε ο κ. Ελισάφ και σε άλλα σημεία του χωροταξικού σχεδίου της παράταξης. Είπε δηλαδή μεταξύ άλλων ότι στις προτεραιότητες της παράταξης είναι η μελέτη και διαμόρφωση του παραλιμνίου μετώπου, περιοχή για την οποία ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβε επίσης μελέτη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί πάντως ο επικεφαλής της παράταξης δεν μίλησε για ριζικές αλλαγές. Επισημαίνεται ότι έτσι και αλλιώς, η εκπόνηση χωρικών σχεδίων και ειδικών μελετών προβλέπεται και από τη νομοθεσία, σε ένα βαθμό.

«Η  σύνταξη ολοκληρωμένων χωρικών σχεδίων και ειδικών μελετών, είναι προϋπόθεση για κάθε παρέμβαση στον ιστό της πόλης μας και την ευρύτερη περιφέρειά της. Με βάση τα σχέδια αυτά πρέπει να  διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, το οποίο θα συνοδεύεται από τις αντίστοιχες μελέτες, στα πλαίσια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Τα μέλη της επιτροπής που σύνταξε τις προτάσεις, είναι οι  Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Ακονίδου, Λευκοθέα Ντόβα, Απόστολος Φίλης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώργος Λώλης, Μάριος Βαβάτσικος, Γιώργος Αρλέτος και Σπύρος Νίκας.

Οι βασικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα της «Νέας Εποχής», όπως ακριβώς αποτυπώνονται στο πρόγραμμά της είναι:

•     Δημιουργία διοικητικού – εμπορικού κέντρου ελεύθερου από αυτοκίνητα (με πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πλήρη αναδιάταξη αστικών συγκοινωνιών, κ.λπ)

•    Ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου. Σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο ενοποίησης χώρων πρέπει να ενταχθεί και η αναμόρφωση της άνω πλατείας.

•    Άμεση χωροθέτηση και διαμόρφωση, περιφερειακά του κέντρου, χώρων στάθμευσης.

•    Ανάπτυξη και ανάπλαση  των κέντρων των δημοτικών ενοτήτων (με πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διαμόρφωση των χώρων αναψυχής κ.λπ)

•    Μελέτη και διαμόρφωση του παραλιμνίου μετώπου.

•    Διαμόρφωση ενός πλασίου έργων, σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου για την ανάπλαση και αξιοποίηση μεγάλων κοινόχρηστων χώρων (όπως το πάρκο Πυρσινέλλα, το Άλσος κλπ).

•    Αναβάθμιση περιοχών με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πόλης, την συλλογική της μνήμη και τον πολιτισμό της.

•    Καταγραφή και συντήρηση όλων των υποδομών του Δήμου, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back