Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και πάλι αιχμές για την υπόθεση «απορρίμματα»

Εικόνα του άρθρου Και πάλι αιχμές για την υπόθεση «απορρίμματα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2018, 20:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για άλλη μια φορά, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη «επιτέθηκε» σε Δήμους, αλλά και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), για την «αδράνειά» τους σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμά της: «Η ημερομηνία εκκίνησης της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου θα ανακοινωθεί αρμοδίως από την Περιφέρεια Ηπείρου» η οποία είναι και η αναθέτουσα αρχή για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου, μετά από επίσκεψη των προέδρων τους στο εργοστάσιο, είχαν ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία στις 4 Οκτωβρίου. Από την απάντηση-αιχμή της κ. Καλογιάννη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αύριο. Από την άλλη, η αντιπεριφερειάρχης ως εκπρόσωπος της αναθέτουσας αρχής, δεν έδωσε κάποια πληροφορία για τον χρόνο έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου.

Η κ. Καλογιάννη μίλησε και για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1,2 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ στο μέλλον) Ελληνικού, Καρβουναρίου και Βλαχέρνας επί ένα έτος. «Η αδράνεια των αρμοδίων φορέων επέβαλλε την ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η επιτυχής προσπάθεια για τη διεκδίκηση του κονδυλίου εξασφαλίζει μεν την απρόσκοπτη μεταφορά (για ένα έτος), όμως η αναβολή για τη λήψη σχετικών προβλέψεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και περαιτέρω αδράνεια» δήλωσε. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε ανακοίνωσή του, είχε καταθέσει τη δική του άποψη επί του θέματος.

Κατά τα άλλα, η κ. Καλογιάννη έθεσε προ των ευθυνών τους εκ νέου τους ΦοΔΣΑ και τους Δήμους για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης. «Από τον Φεβρουάριο 2018 είχαμε ζητήσει από τους ΦοΔΣΑ και τους Δήμους της Ηπείρου να μεριμνήσουν για τη διακήρυξη της λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.  Από τότε μέχρι και σήμερα ουδείς μερίμνησε σχετικά είτε ασχολήθηκε. Οι σταθμοί μεταφόρτωσης κατασκευάζονται και ανά έργο παραδίδονται από την Περιφέρεια στους ΦοΔΣΑ» υπενθύμισε.

Τέλος, η κ. Καλογιάννη, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, μετά από σχετική ερώτηση, έκλεισε το ζήτημα περί δημιουργίας ΧΥΤΥ δίπλα στο εργοστάσιο, λέγοντας ότι «απαιτείται νέα χωροθέτηση με ό,τι μπορεί αυτό να προκαλέσει σε απώλεια χρήματος και χρόνου». «Δεύτερον, οι ΧΥΤΥ που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. και οποιαδήποτε υστερόβουλη αδρανοποίησή τους θα προκαλέσει άμεσα και οικονομικά επιβλαβή μέτρα συμμόρφωσης από την Ε.Ε. που τελικά θα επιβαρύνουν τους πολίτες της Ηπείρου» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back