Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση απορριμμάτων με αιχμές

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση απορριμμάτων με αιχμές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2018, 18:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών εμφανίζεται αποφασισμένος να έχει ενεργό ρόλο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως εξάλλου ορίζει και η νομοθεσία. «Επιμένουμε στην άποψή μας ότι είναι η ώρα ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως ορίζει και η νομοθεσία, για τη λειτουργία του σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Εδώ και χρόνια, η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή έχει περάσει επί της ουσίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, στη σχετική ανακοίνωσή της, μιλάει για μια ακόμη φορά για «ανεπάρκεια του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας», υπενθυμίζοντας ότι είχε καταγγείλει και στο δημοτικό συμβούλιο τη σημερινή διοίκηση του Φορέα ενόψει των αλλαγών που επέρχονται λόγω της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Στην όλη εξίσωση βέβαια εμπλέκεται και η  Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας για το έργο της μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα επεξεργασίας στους ΧΥΤΑ, συνοδεία της δήλωσης ότι «η περιφερειακή αρχή δίνει λύση σε ένα ακόμη ζήτημα που είχε προκύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο».

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, στην ανακοίνωσή της, έρχεται να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη. Καταρχάς ναι μεν αναγνωρίζει ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου για το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων ανακουφίζει τους προϋπολογισμούς των ανταποδοτικών τελών αλλά υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους παραμένει. Όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι το τέλος εισόδου των απορριμμάτων στο εργοστάσιο (40 ευρώ ο τόνος), το οποίο οι Δήμοι θα πρέπει να καταβάλουν από τον Ιανουάριο του 2019.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η ίδια είχε εξασφαλίσει πίστωση (εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό) για τη μεταφορά του υπολείμματος εδώ και αρκετό καιρό ενώ  κάνει γνωστό ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα αυξηθούν για τους πολίτες το 2019 παρά το πρόσθετο κόστος «λόγω ορθής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου» όπως αναφέρεται. «Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έχει διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να πριμοδοτήσει αυτούς που προχώρησαν τα σχέδια και τις επενδύσεις για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές σε όσους έχουν καθυστερήσει» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back