Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«…και ο άγιος Παΐσιος με ΚΤΕΛ πήγαινε»

Εικόνα του άρθρου «…και ο άγιος Παΐσιος με ΚΤΕΛ πήγαινε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2019, 16:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Λεωφορείων κάνει τη γενική της συνέλευση στα Γιάννενα, με… ισχυρή κυβερνητική παρουσία, ασυνήθιστη για τέτοιου είδους διαδικασίες, όχι όμως στην περίπτωση των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Η επιβεβαίωση των αγαστών σχέσεων με την κυβέρνηση ήρθε με την παρουσία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής ήρθε χωρίς επίσημο πρόγραμμα, για να χαιρετίσει τη συνέλευση και για να τον «ξεκλέψει» για λίγο και το αστικό ΚΤΕΛ, ώστε να επισκεφθεί το πρατήριο αερίου που διαθέτει.

Η απάντηση βέβαια στην «υπερβολική κυβερνητική παρουσία» υπάρχει και είναι η υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1370/2007, να «σπάσει» το μονοπώλιο των μεταφορών. Ένα κομμάτι του αυτή τη στιγμή, απολαμβάνουν τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, που είναι ανώνυμες εταιρίες.

Ο υπουργός κ. Καραμανλής καθησύχασε με κάθε τρόπο τους ιδιοκτήτες και τους «καλούς φίλους» όπως τους προσφώνησε, Σοφοκλή Φάτσιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας και Γρηγόρη Γκίκα, πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μεν στη συμμόρφωση, αλλά μετά από «εποικοδομητικό διάλογο» με τους εκπροσώπους του κλάδου, για ένα «νέο σύγχρονο νόμο». Σημειωτέον, ότι η (συμβατική) ημερομηνία συμμόρφωσης της Ελλάδας είναι η 4η Δεκεμβρίου του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι ή ο διάλογος θα είναι σχετικά ευσύνοπτος ή θα αργήσει η ψήφιση του νόμου.

Περισσότερα για το νόμο και τη λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ, διαβάστε στο «Εξώφυλλο» της 6ης Οκτωβρίου 2019.

Εξίσου καθησυχαστικός ήταν και ο κ. Τασούλας, ο οποίος παρουσίασε το υπεραστικό ΚΤΕΛ ως περίπου… αναμορφωτή της χώρας ή τουλάχιστον, έναν από τους παράγοντες που συντέλεσαν, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. 

Είπε πολλές φορές στον 20λεπτο περίπου χαιρετισμό του ότι «όλα θα πάνε καλά» και ότι «η αντοχή του ΚΤΕΛ δίνει το στίγμα για τη διάρκεια, στην εποχή της ανταγωνιστικότητας». Έτσι, απάντησε θετικά ουσιαστικά στις αρχικές προσφωνήσεις των κ. κ. Γκίκα και Φάτσιου που ζήτησαν τη στήριξη της κυβέρνησης. Με την παρουσία του, ενδεχομένως έβαλε στο πρωτόκολλο της θεσμικής του θέσης και τους χαιρετισμούς σε αντίστοιχα συνέδρια...

Χαρακτηριστική του κλίματος γενικής έπαρσης, ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Μητρόπολης Ιωαννίνων Ιωήλ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «και ο Άγιος Παΐσιος με το ΚΤΕΛ πήγαινε», συνδέοντας την εκκλησία με έναν ακόμα οικονομικό και επιχειρηματικό χώρο.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Βασίλης Γιόγιακας, καθώς και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Εκ μέρους του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, χαιρέτησε ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λαζάνης.

Ο κ. Ελισάφ, αφού εκθείασε και αυτός το έργο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων λέγοντας ότι «επιτελεί κοινωνικό έργο» και είναι  «από τα πιο δυναμικά της χώρας», υπενθύμισε στον κ. Καραμανλή το αίτημα για επέκταση της Ιόνιας οδού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back