ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήρθαν και τα πιο ακριβά εισιτήρια στα ΚΤΕΛ

Εικόνα του άρθρου Ήρθαν και τα πιο ακριβά εισιτήρια στα ΚΤΕΛ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2024, 15:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νέα χρονιά έφερε ακριβότερα εισιτήρια στα ΚΤΕΛ, αστικά και υπεραστικά, όλης της χώρας. Η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κομίστρων δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, και ήρθε μετά από διαπραγματεύσεις των ομοσπονδιών ΚΤΕΛ με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών έχει επισημάνει ότι για 14 χρόνια δεν είχαν αλλάξει οι τιμές στα εισιτήρια, με τα κατά τόπους ΚΤΕΛ να απορροφούν «όλα τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν μεταξύ άλλων από τις αυξήσεις στα καύσιμα».

Η αύξηση στα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ είναι 10 λεπτά. Με το δεδομένο αυτό, στο γιαννιώτικο αστικό ΚΤΕΛ, το δρομολόγιο από την πόλη προς τον Κατσικά, για παράδειγμα, κοστίζει πια 1,60 ευρώ από 1,50 ευρώ που ήταν. Το φοιτητικό δε εισιτήριο από 0,60 ευρώ πήγε στα 0,70 ευρώ. Η μηνιαία φοιτητική κάρτα, είναι στα 30 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι μισές περίπου μετακινήσεις που γίνονται με το αστικό ΚΤΕΛ στην πόλη των Ιωαννίνων, αφορούν φοιτητές.

Όσον αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, το εισιτήριο για Αθήνα, για παράδειγμα, πήγε από 39 ευρώ στα 42,5 ευρώ.

Την ίδια ώρα, μια ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών για 12 μήνες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, φέρνει μια μικρή αναστάτωση. Τη σχετική απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο την είχε πάρει τον Οκτώβριο του 2023, και αφορούσε την επιδότηση εισιτηρίου στο αστικό ΚΤΕΛ συνολικού ύψους 90.000 ευρώ (για μείωση εισιτηρίων από και προς διάφορα δημοτικά διαμερίσματα).

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικαλείται τον νόμο 4974 του 2022 που περιλαμβάνει διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Μία από τις διατάξεις αυτές, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορά την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν, από το 2001, οι ΟΤΑ να ασκούν πολιτική μειωμένων κομίστρων ή να συνάπτουν συμβάσεις με τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου. Ως αρμόδια αρχή για τέτοιου είδους αποφάσεις ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του υπουργείου.

Με απλά λόγια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για επιδότηση εισιτηρίου επειδή έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δημοτική αρμοδιότητα αλλά κρατική.

Το καλοκαίρι, είχε προηγηθεί άλλη μια σχετική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με την οποία ακυρώθηκε, για τον ίδιο λόγο, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αρταίων και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μερική επιδότηση της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε δικαιούχους φοιτητές.

Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, η συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ για εφαρμογή πολιτικής μειωμένου κομίστρου για τις μετακινήσεις πολιτών είχε ξεκινήσει από το 2017. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται να αλλάξει τα πράγματα. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει το δικαίωμα, πάντως, να προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι τέλη Ιανουαρίου.

Σημειωτέον ότι δεν είναι η μόνη συνεργασία που έχει ο Δήμος με το αστικό ΚΤΕΛ. Υπάρχει και άλλη μια συμφωνία για την επιδότηση για την έκδοση μηνιαίων καρτών μειωμένης τιμής για τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back