Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και μια υπενθύμιση από την Τ. Καλογιάννη

Εικόνα του άρθρου Και μια υπενθύμιση από την Τ. Καλογιάννη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2018, 18:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια ανακοίνωση-κάλεσμα στους Δήμους για… εγρήγορση ενόψει της έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, προχώρησε η περιφερειακή αρχή, και συγεκριμένα η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.

Κατά τα άλλα, η κ. Καλογιάννη δεν αναφέρει κάτι νεότερο, όπως την ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας. Εκεί που δίνει σημασία είναι στο ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή που υλοποιεί (το ρήμα αυτό είναι έντονα υπογραμμισμένο στην ανακοίνωση) το έργο, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων της Ηπείρου, αλλά και στα οφέλη που προκύπτουν. Τα οφέλη αυτά τα συνδέει με το γεγονός της λειτουργίας της μονάδας, που χωρίς αυτήν, όπως σημειώνεται, θα επιβάλλονταν πρόστιμα («Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική Περιφέρεια πανελλαδικά στην οποία δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέχρι σήμερα» τονίζει η κ. Καλογιάννη) και δεν θα ήταν επιλέξιμα για ένταξη στο ΕΣΠΑ τα έργα της μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και της κατασκευής μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Η κ. Καλογιάννη κάνει και μια οικονομική ανάλυση. Σύμφωνα με την ίδια, από τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΑ οι Δήμοι «θα εξοικονομήσουν πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ» ενώ από τη (μελλοντική) λειτουργία των μονάδων κομποστοποίησης θα γίνει εξοικονόμηση «δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τους Δήμους».

Με την ίδια ανακοίνωση, η περιφερειακή αρχή κάνει γνωστό ότι το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου εντάχθηκε στον κατάλογο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σχετικό έγγραφο  απέστειλε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back