Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιφνιδιάζει η δημοτική αρχή

Εικόνα του άρθρου Αιφνιδιάζει η δημοτική αρχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2020, 20:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια πολιτική κίνησή της, η δημοτική αρχή έρχεται όχι μόνο να αιφνιδιάσει, αλλά και και να απαξιώσει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και να δημιουργήσει μια παράδοξη κατάσταση. Η κίνησή της θέτει πολύ σοβαρό θέμα για τον τρόπο λειτουργίας της, το οποίο δεν αγγίζει καν τους ισχυρισμούς περί «κυβερνησιμότητας».

Η δημοτική αρχή αποφάσισε λοιπόν να φέρει ξανά προς έγκριση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 7 Ιουλίου το μείζον θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, με συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ.

Για να δούμε τι έχει προηγηθεί όμως.

Στις 15 Μαΐου, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να μην εγκρίνει την εν λόγω προγραμματική σύμβαση, με την κάθε παράταξη να έχει τα επιχειρήματά της και με τη δημοτική αρχή να βρίσκει τους ενόχους (διαβάστε εδώ) . Η ουσία των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης ήταν ότι αυτή η σύμβαση δεν είναι συμφέρουσα για τον Δήμο.

Στις αρχές Ιουνίου, με νομοθετική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε το «πράσινο φως» στις δημοτικές αρχές να περνάνε οι προγραμματικές συμβάσεις μόνο από τις οικονομικές επιτροπές κι όχι από τα δημοτικά συμβούλια στα οποία σε πολλούς Δήμους οι δημοτικές αρχές δεν έχουν την πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση δεν ανέμενε την επόμενη κίνηση της δημοτικής αρχής μετά τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου. Αποφάσισε να δράσει και να ζητήσει πριν από μια εβδομάδα τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον ενεργειακό οδοφωτισμό της πόλης, και συγκεκριμένα την εκπόνηση μελετών που θα αφορούσαν από τον σχεδιασμό του φωτισμού και την κοστολόγηση των παρεμβάσεων μέχρι το χρηματοοικονομικό μοντέλο. Μια πρωτοβουλία αφενός μεν για να επιλυθεί το θέμα του ενεργειακού οδοφωτισμού μετά το μαγιάτικο «όχι» του δημοτικού συμβουλίου, αφετέρου δε για να πιέσει πολιτικά τη δημοτική αρχή να δει κι άλλους δρόμους υλοποίησης του έργου (μάλιστα η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» είχε κάνει εκτενής παρουσίαση της πρότασής της, σε συνέντευξη Τύπου, στις 26 Μαΐου –διαβάστε εδώ).

Κι όντως, το Δημαρχείο ανακοίνωσε μόλις χτες ότι στις 29 Ιουλίου θα γίνει η σχετική συνεδρίαση που ζήτησαν 24 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (κάτι εξάλλου που επιβάλλεται από τη νομοθεσία).

Δεν πέρασε ούτε μια μέρα, και το Δημαρχείο ανακοίνωσε σήμερα τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής η οποία έρχεται, επί της ουσίας, σε αντίθεση με ό,τι ανακοίνωσε χτες, στην προσπάθειά της ενδεχομένως να μην αφήσει στην αντιπολίτευση περιθώρια χειρισμών. Στις 7 Ιουλίου, δηλαδή, η οικονομική επιτροπή θα αποφασίσει την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, την οποία δεν είχε κάνει αποδεκτή το δημοτικό συμβούλιο τον Μάιο, κι ενώ αναμένεται να γίνει (μια εντέλει αχρείαστη) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ενεργειακό οδοφωτισμό από μηδενική βάση… Αυτή τη φορά, βέβαια, μετά τη νομοθετική ρύθμιση Θεοδωρικάκου, η προγραμματική σύμβαση θα είναι μια τελειωμένη υπόθεση.

Τη σημασία του έχει δε το γεγονός ότι η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής (45 θέματα στην ημερήσια διάταξη!) με τα 11 μέλη θα γίνει με τηλεδιάσκεψη κι όχι διά ζώσης, όταν την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο με 45 μέλη συνεδρίασε διά ζώσης…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back