Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα led «κάηκαν» και το Δημαρχείο βρίσκει «ενόχους»

Εικόνα του άρθρου Τα led «κάηκαν» και το Δημαρχείο βρίσκει «ενόχους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2020, 19:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν «πέρασε» τελικά από το δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, με συνολικό προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οριακό, με 23 «όχι» να μετρώνται έναντι 22 «ναι».

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω των όσων είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, με τις παρατάξεις να εκφράζουν τις προθέσεις τους. Η δημοτική αρχή «έτρεξε» τις διαδικασίες εντός μόλις 10 ημερών χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση όχι μόνο των παρατάξεων αλλά και των πολιτών.

Οι αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες από την πρώτη στιγμή. Όλες τους κατήγγειλαν έκαναν λόγο για «αντιδημοκρατικές διαδικασίες», ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις που αμφισβητούσαν έντονα το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης και του έργου, βάσει των στοιχείων που ήταν διαθέσιμα.

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε σύσσωμη την καταψήφιση της προγραμματικής σύμβασης κατά την διά περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε το μεσημέρι στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, μίλησαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Νίκος Γκόντας και ο Άρης Μπαρτζώκας.

Και οι τρεις εναντίον «της ανίερης συμμαχίας ετερόκλητων παρατάξεων», των παρατάξεων δηλαδή της αντιπολίτευσης, αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στην αντιπολίτευση, χωρίς να υπάρξει καμία διάθεση ή πρόθεση αυτοκριτικής. Μιας «ανίερης συμμαχίας που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των συμπολιτών μας» για δεύτερη φορά, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Η πρώτη φορά ήταν το «όχι» στην παραχώρηση σε ιδιώτη υπηρεσιών της αποκομιδής των απορριμμάτων το φθινόπωρο, όπως ειπώθηκε. 

«Οι μάσκες έπεσαν. Οι θιασώτες μιας κρατικοποιημένης οικονομίας που αντιπαλεύουν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα συμπορεύονται αρμονικά με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το συμφέρον της πόλης. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Ο δήμαρχος απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε «προσωπικές πικρίες και φιλοδοξίες», ενώ υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δημοτικής αρχής επί του θέματος.

Στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Ελισάφ, αλλά και του κ. Γκόντα, μπήκε ιδίως η Τατιάνα Καλογάννη. «Η κ. Καλογιάννη, περήφανη για το πρόγραμμα ELENA ως αντιπεριφερειάρχης, επί της ουσίας τη δική της δουλειά καταψηφίζει», είπε ο δήμαρχος. Αμέσως μετά, ο κ. Γκόντας, ο οποίος έκανε λόγο επίσης «για ανίερες συμμαχίες», είπε εμμέσως για την κ. Καλογιάννη: «Άνθρωποι που είχαν διεκδικήσει πριν από λίγους μήνες την πατρότητα, ή καλύτερα τη μητρότητα, του προγράμματος ELENA, καταψηφίζουν».

Ο τρίτος της συμμαχίας της δημοτικής αρχής (μια συμμαχία που είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ως «ανίερη συμμαχία»), ο Άρης Μπαρτζώκας, αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψη δύο τεχνοκρατών της παράταξής του στο data room της Περιφέρειας, από όπου «επέστρεψαν ενθουσιασμένοι», είπε ότι το «ποτήρι έχει ξεχειλίσει» και κάλεσε τον δήμαρχο «να συναινέσουμε σε δημοτικά δημοψηφίσματα».

Τα περί δημοψηφισμάτων φαίνεται πάντως ότι συζητιούνται στη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος μάλιστα, στην τοποθέτησή του, είπε: «Είναι ολοφάνερο ότι για τα μεγάλα θέματα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συναίνεσης. Η δημοτική αρχή έχει μια επιλογή να απευθύνεται προς τους πολίτες. Σε αυτούς είμαστε υπόλογοι. Η πόλη δεν θα μείνει βρόμικη και δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Για την επόμενη μέρα μετά το «όχι» επί της προγραμματικής σύμβασης, ο δήμαρχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Θα επανεκτιμήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, με τον προσφορότερο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. Και έκλεισε λέγοντας: «Ο καθείς και τα όπλα του». Μια προειδοποίηση που είχε κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο για την υπόθεση της εκχώρησης της αποκομιδής σε ιδιώτες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back