Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 25-07-2019, 09:49
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την τραγωδία του Ευριπίδη «Ίων», σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, από το Θέατρο Άλφα-Ιδέα φιλοξενεί το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ και ο Δήμος Ιωαννιτών τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 21:00, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Τον Ίωνα και 7 ακόμα ρόλους, ερμηνεύει ο περσινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής. Στον ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτόπιο, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος.

Το έργο: Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ και 10 ευρώ το μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ). Προπώληση εισιτηρίων από viva.gr και στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
elpe-bp 2 Ντοτη3