Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ίδρυμα Σαραλή: Μια ψηφιακή βιβλιογραφία για το Ζαγόρι

Εικόνα του άρθρου Ίδρυμα Σαραλή: Μια ψηφιακή βιβλιογραφία για το Ζαγόρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2023, 20:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένας πιλοτικός κατάλογος βιβλιογραφίας για τα Στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που απαντώνται στο Ζαγόρι, δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή (με έδρα την Αρίστη) σε συνεργασία με την Αρχείων Τάξις και τον Σύλλογο Νέων Αρίστης, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος [Α]ΟΡΑΤΗ με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος, πρόκειται για ένα έργο που επιτρέπει στην ερευνητική κοινότητα και το ενημερωμένο κοινό να έχει εποπτεία της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πέρα από τη βιβλιογραφία που αφορά αμιγώς το Ζαγόρι, έχουν προστεθεί σημαντικά έργα που σχετίζονται άμεσα με τα στοιχεία της άυλης κληρονομιάς και έμμεσα με την περιοχή του Ζαγορίου.

«Ο κατάλογος επιθυμούμε να αποκτήσει τη δική του ζωή μέσω του πληθοπορισμού. Οπότε προσκαλούμε την κοινωνία των πολιτών να προσθέσει βιβλιογραφικές αναφορές στη βάση δεδομένων. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμβάλλει, προσθέτοντας μια βιβλιογραφική αναφορά ως σχόλιο στο έγγραφο Google που βρίσκεται στον σύνδεσμο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται με τις όποιες προσθήκες» αναφέρεται.

Για τη συλλογή της ψηφιακής βιβλιογραφίας εργάστηκαν: η Καλλιόπη Στάρα (Δρ. Πολιτισμικής Οικολογίας, διδάσκουσα στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), ο Paul Halstead (ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ) και ο Γιώργος Γάσιας (μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, ΙΤΕ). Τη βιβλιογραφία επιμελήθηκε ο Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου (μεταδιδακτορικός ερευνητής, Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας - ακαδημαϊκός υπότροφος, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Η βιβλιογραφία εδώ.


* Φωτογραφία: Ο πλάτανος στην πλατεία της Βίτσας Ζαγορίου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back