Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η [Α]ΟΡΑΤΗ στην Αρίστη

Εικόνα του άρθρου Ολοκληρώθηκε η [Α]ΟΡΑΤΗ στην Αρίστη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2023, 14:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα η δράση «[Α]ΟΡΑΤΗ: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου μέσα από τα ιστορικά αρχεία των κοινοτήτων» που συνδιοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ Αρχείων Τάξις, το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή και τον Σύλλογο Νέων Αρίστης.

Στην τελευταία φάση μελετήθηκε μέρος του ιστορικού αρχείου κοινότητας Αρίστης σχετικό με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμμετείχαν εθελοντές από την «Αρχείων Τάξις», από την κοινότητα Αρίστης και φοιτητές/τριες των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης. Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή βρίσκεται αναρτημένο το τεύχος που καταγράφει το ιστορικό της πρώτης διάσωσης του αρχείου όπως επίσης και το αποτέλεσμα της πρώτης σωστικής μελέτης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της [Α]ΟΡΑΤΗΣ.

Eίχε προηγηθεί η δημοσίευση της ψηφιακής βιβλιογραφίας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου, που βρίσκεται  στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή.

Σε προηγούμενη φάση, τον Αύγουστο του 2022, είχε λάβει επίσης χώρα στην Αρίστη και το σχετικό τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «[Α]ΟΡΑΤΗ, δράσεις πολιτισμού στην Αρίστη Ζαγορίου». Δυο από τις τρεις εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στο YouTube: η βιβλιοπαρουσίαση του τόμου «Εν Αρτσίστη τη...Μια ορεινή κοινότητα ανάμεσα σε παρελθόν και μέλλον», είναι προσβάσιμη εδώ και η συζήτηση για τα αρχεία των τοπικών κοινοτήτων και την ιστορική τους αξία εδώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο ερευνητής Ευθύμιος Μαχαίρας, υποψήφιος διδάκτωρ ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δημιούργησε κατάλογο με 1170 υποθέσεις από το ιστορικό αρχείο κοινότητας Αρίστης που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Άυλη Πολιτιστική Ιληρονομιά του Ζαγορίου. Τέλος, ψηφιοποιήθηκε τμήμα του σχετικού αρχείου, κατάλογος του οποίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σαραλή.

Η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα του –και χρηματοδοτήθηκε από το– ΥΠΠΟΑ, ενώ αρωγός της προσπάθειας ήταν και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου (συντονιστής της δράσης)
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε όσους βοήθησαν έμπρακτα στην υλοποίηση της δράσης. Ευχαριστίες οφείλονται ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία Aberratio Boutique Hotel και Αρχοντικό της Αρίστης που στήριξαν τη δράση παραχωρώντας δωρεάν δωμάτια κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ερευνών και στα εστιατόρια του Ζήση, το Χάνι και Εν Αρίστη. Επίσης ευχαριστούμε ξεχωριστά τον Δημήτρη Δάβο, συνεργάτη πολιτιστικό διαχειριστή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back