Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Παλαιστίνη: Ο Μπάιντεν ανατρέπει την πολιτική Τραμπ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Παλαιστίνη: Ο Μπάιντεν ανατρέπει την πολιτική Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2021, 02:39
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να χορηγήσει βοήθεια ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους, ξαναρχίζοντας το πρόγραμμα χρηματοδότησης της UNWRA, του προγράμματος του ΟΗΕ που στηρίζει τους πρόσφυγες, αλλά και άλλα προγράμματα που είχαν διακοπεί από τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι θα δοθούν 150 εκατομμύρια μέσω της UNWRA, 75 εκατομμύρια ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και άλλα 10 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για προγράμματα προώθησης της ειρήνης.

«Η αμερικανική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ. Χορηγείται κρίσιμη βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και στηρίζονται ο διάλογος μεταξύ Ισραλινών και Παλαιστινίων, ο συντονισμός για την ασφάλεια και η σταθερότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.


Δέσμευση

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποκαθιστούσε την οικονομική βοήθεια και θα εργαζόταν για να επαναλειτουργήσει η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον.

Συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής ωστόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία) αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια, αφού διέκοψε τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018. 

Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με όρους τους οποίους η παλαιστινιακή ηγεσία θεωρούσε ότι της στερούσαν το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο κράτος. 

Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρισαν εξάλλου τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Μεσανατολικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, στον οποίο επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στον Ιορδανό μονάρχη, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη μιας συνωμοσίας εναντίον του.


Δυσαρέσκεια Ισραήλ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα ξαναρχίσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA).

«Εξέφρασα την απογοήτευσή μου και τη διαφωνία μου με την απόφαση να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην UNWRA χωρίς να διασφαλιστεί πρώτα ότι υλοποιούνται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, με στόχο κυρίως τον τερματισμό της υποκίνησης (στον αντισημιτισμό) και την αφαίρεση αντισημιτικού περιεχομένου από τα σχολικά προγράμματα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γκιλάντ Ερντάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back