Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αποσύρεται από την προεδρική κούρσα

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αποσύρεται από την προεδρική κούρσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2024, 21:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024 την Κυριακή, τερματίζοντας την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά από ένα καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο δημιούργησε αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για το αξίωμα μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από κλιμακούμενες πιέσεις από τους Δημοκρατικούς συμμάχους του Μπάιντεν να αποχωρήσει μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, στο οποίο ο 81χρονος πρόεδρος έμεινε πίσω, έδωσε συχνά ανούσιες απαντήσεις και απέτυχε να αναδείξει τα πολλά ψέματα του πρώην προέδρου.

Ο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος και αρχιστράτηγος μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025 και θα απευθυνθεί στο έθνος αυτή την εβδομάδα.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν.

Αποσύροντας την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, ανοίγει το δρόμο για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, την πρώτη μαύρη γυναίκα που θα είναι υποψήφια στην ιστορία της χώρας.

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, δεν την ανέφερε όταν ανακοίνωσε την απόφασή του.

Δεν έγινε σαφές αν άλλοι ανώτεροι Δημοκρατικοί θα αμφισβητούσαν τη Χάρις για το χρίσμα του κόμματος, η οποία θεωρούνταν ευρέως ως η επιλογή πολλών στελεχών του κόμματος - ή αν το ίδιο το κόμμα θα επέλεγε να ανοίξει το πεδίο για τις υποψηφιότητες.

Η απόφαση του Μπάιντεν είναι αποτέλεσμα ενός κύματος δημόσιων και ιδιωτικών πιέσεων από Δημοκρατικούς βουλευτές και στελέχη του κόμματος να εγκαταλείψει την κούρσα μετά την συγκλονιστικά κακή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3