dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ: Μητσοτάκης και Ερντογάν έμειναν στη θετική ατζέντα

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Μητσοτάκης και Ερντογάν έμειναν στη θετική ατζέντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2024, 20:53
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα.

Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σ.σ. σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η κίνησή τους σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε για πολλοστή φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την αναγνώριση των Κατεχομένων στην Κύπρο.

Μιλώντας από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ