πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βρετανία: Εγκαταλείψτε το Λίβανο

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Βρετανία: Εγκαταλείψτε το Λίβανο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2024, 11:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο», εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η συμβουλή ακολουθεί παρόμοια προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος δήλωσε ότι η περιφερειακή κατάσταση «θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα».

Το Ιράν έχει υποσχεθεί «σκληρά» αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί για τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Η δολοφονία του έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Φοβούνται ότι η Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα μπορούσε να διαδραματίσει βαρύ ρόλο σε οποιαδήποτε τέτοια αντίποινα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σοβαρή ισραηλινή απάντηση.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά της πόλης Μπέιτ Χιλέλ στο βόρειο Ισραήλ γύρω στα μεσάνυχτα χθες. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ να αναχαιτίζει τις ρουκέτες. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο ότι όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στον Λίβανο θα πρέπει να «προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης» και να είναι έτοιμοι να «παραμείνουν στον τόπο τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ανέφερε ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει και ακυρώσει πτήσεις και πολλές έχουν εξαντλήσει τις θέσεις τους, αλλά «οι επιλογές εμπορικών μεταφορών για την έξοδο από τον Λίβανο παραμένουν διαθέσιμες».

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναπτύσσει επιπλέον πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό, προξενικό προσωπικό και αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων για να βοηθήσουν σε τυχόν εκκενώσεις - αλλά προέτρεψε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο εκτελούνται εμπορικές πτήσεις».

Δύο βρετανικά στρατιωτικά πλοία βρίσκονται ήδη στην περιοχή και η Βασιλική Αεροπορία έχει θέσει σε ετοιμότητα μεταφορικά ελικόπτερα.

Ακυρώσεις πτήσεων

Η Aegean Airlines ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της από και προς το Ισραήλ έως και την 06/08/2024, μετά την ακύρωση πτήσεων προς τη Βηρυτό, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Μέση Ανατολή, προχωρούμε σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκιουριόν στο Τελ Αβίβ, έως και την 06/08/2024».

Τηλεφωνική γραμμή

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο.

Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

Με πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία: Σκηνές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού/Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3