Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Στο παρά πέντε κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Εικόνα του άρθρου Στο παρά πέντε κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2024, 19:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα αναζωπύρωσης της βίας, αφού οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι μια ρουκέτα από τον Λίβανο έπληξε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, σκοτώνοντας 12 παιδιά και εφήβους, σε μια επίθεση που ο στρατός αποκάλεσε την πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμάχων από τις 7 Οκτωβρίου. Αυτό δημιούργησε φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία σε μια σπάνια κίνηση αρνήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε έναν αριθμό στόχων στο εσωτερικό του Λιβάνου, αν και η έντασή τους ήταν παρόμοια με τις πολύμηνες διασυνοριακές μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πραγματοποίησε επίσης πλήγματα. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Η επίθεση του Σαββάτου έγινε σε μια ευαίσθητη στιγμή. Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του σχεδόν 10μηνου πολέμου στη Γάζα.

Τι συνέβη;

Το Σάββατο, μια ρουκέτα έπεσε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπου έπαιζαν δεκάδες παιδιά και έφηβοι στην πόλη των Δρούζων, Ματζντάλ Σαμς, περίπου 12 χιλιόμετρα νότια του Λιβάνου και δίπλα στα σύνορα με τη Συρία. Δώδεκα νέοι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ένα 11χρονο παιδί αγνοείται, δήλωσαν κάτοικοι στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι Δρούζοι είναι μια θρησκευτική αίρεση που ξεκίνησε ως παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ. Υπάρχουν κοινότητες Δρούζων στο Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο. 

Οι Δρούζοι θεωρούνται από τους πιο πιστούς πολίτες του Ισραήλ, αν και εκείνοι στα Υψίπεδα του Γκολάν έχουν μια πιο τεταμένη σχέση με τις αρχές. Το Ισραήλ κατέλαβε το Γκολάν, ένα στρατηγικό οροπέδιο, από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή και το προσάρτησε το 1981. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί την περιοχή ως κατεχόμενο έδαφος. Ενώ οι ηγέτες των Δρούζων στο Γκολάν δηλώνουν πίστη στη Συρία, οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι συνήθως καλές.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για έναν ευρύτερο πόλεμο;

Οι επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου σιγοβράζουν κάτω από το όριο του ολοκληρωτικού πολέμου από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα τον Οκτώβριο. Όμως ο θανάσιμος απολογισμός της επίθεσης του Σαββάτου και η ηλικία των θυμάτων θα μπορούσε να ωθήσει το Ισραήλ να αντιδράσει πιο σκληρά.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αμερική μετά το χτύπημα, προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτή την επίθεση, ένα τίμημα που δεν έχει πληρώσει μέχρι τώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι «κάθε ένδειξη» δείχνει ότι ο πύραυλος προερχόταν από τη Χεζμπολάχ. Είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κλιμακωθεί η σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από τη Χαμάς. Η ανάφλεξη ενός πολέμου στα βόρεια του Ισραήλ, ενώ αυτό ασχολείται με τη Γάζα, θα επιβάρυνε τον στρατό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπαράκ Μπεν Ζουρ, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας.

Στο Λίβανο, κάποιοι προετοιμάζονται για περισσότερα πυρά από το Ισραήλ. Η εθνική αεροπορική εταιρεία του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την άφιξη επτά πτήσεων από τη Βηρυτό μέχρι το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να πει τον λόγο.

Οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσε να φέρει το Ιράν, το οποίο την Κυριακή προειδοποίησε το Ισραήλ ότι μια έντονη αντίδραση στο χτύπημα στα υψίπεδα του Γκολάν θα οδηγήσει σε «πρωτοφανείς συνέπειες». Ο πολυετής σκιώδης πόλεμος του Ιράν και του Ισραήλ ξέσπασε στο προσκήνιο τον Απρίλιο, όταν το Ιράν εκτόξευσε 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν, ως απάντηση στη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού.

Πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει τον πόλεμο στη Γάζα;

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι η επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

«Και τα δύο μέτωπα συνδέονται», δήλωσε. «Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ». Ο αξιωματούχος μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να συζητήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες με τα μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους σημαίνοντες διεθνείς παράγοντες να «παρέμβουν άμεσα για να γλιτώσουν οι λαοί της περιοχής από περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες της επέκτασης της σύγκρουσης».

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντήθηκαν την Κυριακή με Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Ρώμη, στην τελευταία προσπάθεια για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: ΑΡ/Hassan Shams

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3