ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ημέρα Natura με εκδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Ημέρα Natura με εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2022, 02:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000. Φέτος συμπληρώνονται και 30 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου. O νεοσύστατος Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα θα γιορτάσουν για πρώτη φορά την ημέρα αυτή.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ, μετά την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα, πριν από δύο χρόνια, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επαρκή προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές Natura. Από τότε, η πολιτεία προσπαθεί να κάνει διορθωτικής κινήσεις, με κυριότερη την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.

Ενόψει του εορταστικού πνεύματος, εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε προστατευόμενες περιοχές των Ιωαννίνων.

Κυριακή 22 Μαΐου, 10:00-14:00, Κήποι Ζαγορίου

Ξενάγηση ερμηνείας με θέμα: «Η βιοποικιλότητα στο αγροτικό τοπίο»

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στους Κήπους Ζαγορίου από την ξεναγό ερμηνείας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Σοφία Στάρα.

Πρόκειται για μια εύκολη κυκλική διαδρομή διάρκειας περίπου 2 ωρών που ξεκινάει και καταλήγει στο πάρκινγκ κάτω από την πλατεία των Κήπων. Το αγροτικό περιβάλλον, μέσα στο εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου, είναι ένας τόπος που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη βιολογική ποικιλότητα ζωικών και φυτικών ειδών. Η ποικιλομορφία του είναι αποτέλεσμα της φύσης σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση. Οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της διαδρομής θα επισκεφθούν το γεφύρι του Μύλου, τον νερόμυλο των Κήπων, το εκκλησάκι της Παναγίας, το γεφύρι του Πετσιώνη.

Η ξενάγηση ερμηνείας, δεν χρησιμοποιεί μόνο πληροφορίες για την ενημέρωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος, αλλά στοχεύει σε έναν βιωματικό τρόπο προσέγγισης που προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής καθώς η ξενάγηση ερμηνείας γίνεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 26530 22245, 22241 και 22806). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Κυριακή 22 Μαΐου 2022, 10:00-14:00, στη Λίμνη Παμβώτιδα

Ξεναγήσεις, ορνιθοπαρατήρηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια

Περιήγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας στο Νησί, ξεναγήσεις, παρακολούθηση ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπιο, περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργαστήρια για τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://storymaps.arcgis.com/stories/f6d17727d12a428b81ac8b8bc6c097e2

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back