Κάτοικοι αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή έχουν κατοικίες στο Πάπιγκο, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Λαιμός της γνωστή εφοπλιστικής οικογένειας, διά του αντιπροσώπου τους, του γιαννιωτικου δικηγορικού γραφείου Μανώλη Καπελλίδη, έρχονται να αμφισβητήσουν την αρμοδιότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) για τη φύλαξη, την επόπτευση και γενικότερα τη διαχείριση του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποτελεί πια την «ομπρέλα» όλων των πρώην Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών –στη συγκεκριμένη περίπτωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Οι 22 υπογράφοντες-ουσες επιχειρούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Και αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν στοχοποιηθεί (κάνουν λόγο για «παρενόχληση») από διάφορες υπηρεσίες για την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων. «Κανείς δεν ασχολείται με τις δραστηριότητες στις λοιπές περιοχές του εθνικού πάρκου Βίκου-Αώου. Προφανώς καθόλου τυχαίο» αναφέρουν.
Για τη δημόσια αυτή παρέμβασή τους επικαλούνται την αγάπη τους για τον τόπο. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «είμαστε άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και αγαπάμε τον τόπο μας περισσότερο από τον καθένα τρίτο», αφήνοντας αιχμές κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, «των περιβαλλοντολόγων και των οικολόγων που ζουν στα αστικά κέντρα». Σημειωτέον ότι το Πάπιγκο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Επί της ουσίας τώρα, οι «22» υποστηρίζουν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2005 με την οποία έγινε ο χαρακτηρισμός του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου και καθορίστηκαν οι χρήσεις, οι δραστηριότητες, οι όροι δόμησης κλπ. δεν αρκεί. Και ότι θα έπρεπε ήδη να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, εδώ και πολλά χρόνια.
«Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα Προεδρικό Διάταγμα περί καθορισμού του τρόπου διοίκησης και διαχείρισης του εθνικού πάρκου το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ ως καθολικού διαδόχου του πρώην Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Βόρειας Πίνδου» σημειώνουν. Και προσθέτουν ότι ολόκληρο το σύστημα της ΚΥΑ του 2005 «παραμένει συνολικώς ανενεργό και συνεπώς ουδεμία απολύτως νόμιμη απαγόρευση δύναται να υφίσταται εις βάρος μας» και κατηγορούν δε τον ΟΦΥΠΕΚΑ ότι «επιδιώκει τη σαλαμοποίηση» της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Παράλληλα κατηγορούν τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την πολιτεία αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι έχουν αδρανήσει όσον αφορά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Κατά τη γνώμη τους, «η έλλειψη Διατάγματος θέτει εκποδών ολόκληρο το καθεστώς προστασίας και καθιστά την 23069/2005 ΚΥΑ ανενεργή και ανεφάρμοστη και, κατά την ορθότερη άποψη, απολύτως άκυρη» . Συνεπώς, όπως καταλήγουν, δεν μπορεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ (για τον οποίο σημειώνουν ότι ασκεί «καθ’ υπέρβασιν εξουσία») «να επικαλείται την ως άνω ΚΥΑ για να θεμελιώσει απαγορεύσεις…».
Οι «22» κλείνουν την παρέμβαση-υπόμνημά τους ζητώντας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Μέχρι να γίνει αυτό, ζητούν «την αποχή από κάθε ενέργεια με την οποία διαταράσσεται η κοινωνική και η οικονομική μας δραστηριότητα και ζωή».
Το υπόμνημα των 22 κατοίκων και μη απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου, τον πρόεδρο της Κοινότητας και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».
* Φωτό αρχείου