Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ηλιακή ξήρανση λυματολάσπης με 8,8 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Ηλιακή ξήρανση λυματολάσπης με 8,8 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 18:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΥΑΙ στρέφεται στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη διαχείριση της λυματολάσπης, ένα θέμα που την έχει προβληματίσει διαχρονικά. Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας (από το προσωπικό του mail, πάντα), η επιχείρηση υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων».

Το έργο έχει το διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ και απώτερο στόχο έχει τη διαχείριση της λυματολάσπης και την παραγωγή υποπροϊόντος που θα μπορεί, υπό όρους, να διατεθεί για χρήση πχ στη γεωργία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προτείνεται η δημιουργία γυάλινου θερμοκηπίου στο οποίο θα απλώνεται λυματολάσπη πάχους 25cm περίπου και θα ξηραίνεται  με την ηλιακή ενέργεια ή, σε ημέρες με μεγάλη νέφωση με καύση βιοαερίου, και στη συνέχεια θα τοποθετείται σε σάκους.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του κ. Μπαρτζώκα, η διαδικασία θα περιλαμβάνει πολύ μικρή ανθρώπινη παρέμβαση και «η λυπατολάσπη στην τελική της μορφή θα είναι απολύτως κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό για τις περισσότερες καλλιέργειες και τα πρώτα χρόνια θα διατίθεται στο κοινό δωρεάν».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back