ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λυματολάσπη και οι ευθύνες

Εικόνα του άρθρου Η λυματολάσπη και οι ευθύνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2018, 12:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πολιτική ευθύνη για το κενό που υπάρχει τους δύο τελευταίους μήνες στη μη διαχείριση της λυματολάσπης που παράγεται από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Κρύα ανέλαβε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Παράλληλα, άσκησε κριτική σε όσους κάνουν λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα», μιλώντας για «δηλώσεις εντυπώσεων» -κάτι που «φωτογραφίζει» τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο. Ο κ. Πλιάκος είχε γνωστοποιήσει την όλη κατάσταση, καταγγέλλοντας ότι ποσότητες από τη λυματολάσπη καταλήγουν στην τάφρο της Λαψίστας και από κει στον ποταμό του Καλαμά με τη συνδρομή των έντονων βροχοπτώσεων.

Ο κ. Μπέγκας δεν αποδέχτηκε τα περί «περιβαλλοντικού εγκλήματος». Ανέφερε ότι η λυματολάσπη είναι «ένα μη επικίνδυνο απόβλητο» ενώ παραδέχτηκε ότι όντως «υπήρξε και μια διαρροή».

Για το κενό  που υπάρχει στη μη διαχείριση της λυματολάσπης, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ επέρριψε τις ευθύνες στις υπηρεσίες. «Ο  υπηρεσιακός μηχανισμός δεν φρόντισε έγκαιρα να διεξάγει τον διαγωνισμό» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται διερεύνηση ευθυνών. Από το 2008 όταν και η λυματολάσπη σταμάτησε να πηγαίνει στη χωματερή Δουρούτης, η ΔΕΥΑΙ προχωρά σε διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου της διαχείρισης της λυματολάσπης σε εταιρίες. Ο τελευταίος ανάδοχος που είχε αναλάβει το έργο, μετέφερε τη λυματολάσπη σε αδειοδοτημένο χώρο στην περιοχή του Κουτσελιού.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με έναν μικρό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών. Παράλληλα, θα «τρέξει» ένας πολύ μεγαλύτερος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 440.000 ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπέγκας υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των προσπαθειών που γίνονται για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στην κριτική που δέχθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back