Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη μέρα της «μάχης της Ουκρανίας»

Εικόνα του άρθρου Η πρώτη μέρα της «μάχης της Ουκρανίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2022, 19:59
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 5 το πρωί της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας. Περίπου στις 6 το απόγευμα, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο ο ρωσικός στρατός φαίνεται ότι έχει καταλάβει καίριες θέσεις ακόμα και λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, Κίεβο.

Η απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία ανακοίνωσε στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, φαίνεται ότι ήταν ειλημμένη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επίσημες και ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινήθηκαν από διάφορες κατευθύνσεις και όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι «επίμαχες» αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:




Ήδη, υπάρχουν αναφορές για θύματα, ακόμα και ανάμεσα σε πολίτες, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των επιτιθέμενων.

Η ΕΕ καταδικάζει σύμπασα επί του παρόντος, τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και δηλώνει –λεκτικά- τη συμπαράστασή της στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται ότι η βασική ρωσική επίθεση αποκρούστηκε, ωστόσο δεν συντείνουν όλες οι πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι ότι οι συγκρούσεις μαίνονται (17.00 ώρα Ελλάδας).

Το πρωί συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και κατά την έναρξη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».

Το απόγευμα, μετά από συνεδρίαση με συμβούλους του και αρμόδιους τομεάρχες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: ««Παρακολουθούμε με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία που ασφαλώς μας αφορούν όλους. Και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις- την εισβολή- της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Kαι ασφαλώς καταδικάζουμε και την αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζεται».

Πίσω στα διεθνή, η σύγκρουση έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου (που παραμένει η λυδία λίθος της αντιπαράθεσης) και του μπρεντ. Το απόγευμα της Πέμπτης, η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, τον οποίο πάντως είχε κλείσει η χώρα από το πρωί.

Αύριο Παρασκευή αναμένεται η διευρυμένη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και –από την Πέμπτη το απόγευμα- η εξαγγελία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στο μεταξύ, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι η σοβούσα πληθωριστική κρίση σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θα ενταθεί περισσότερο.

Ο λαός της Ουκρανίας ζει δύσκολες ώρες, με αναφορές για τραυματίες και θύματα στην περιοχή του Χάρκοβου. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων της πρωτεύουσας έχει απομακρυνθεί, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται σε διάφορα αγαθά-εκτός λειτουργίας είναι τα ΑΤΜ. Εξίσου δύσκολες στιγμές περνούν οι πολίτες στο Ντονμπάς, το οποίο δοκιμάζεται πολεμικά εδώ και 8 περίπου χρόνια.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως αναμένει από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιβάλουν χειροπιαστές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του ουκρανικού εδάφους από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην ανατολική ουκρανική πόλη Μαριούπολη, το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί έπληξαν μια περιοχή κατοικιών και έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μερικών ανθρώπων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τους συμμάχους της.

(photo credit:KHARKIV, Ουκρανία EPA)


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back