Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιφερειακή αρχή και οι «άλλοι»…

Εικόνα του άρθρου Η περιφερειακή αρχή και οι «άλλοι»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2022, 15:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις κατηγορίες που της προσάπτονται για τον τρόπο χειρισμού της αντιδικίας με την «Αειφορική Ηπείρου» που οδήγησε σε ένα πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Και αυτό το κάνει ανάγοντας την όλη υπόθεση σε μια «σύγκρουση μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικών συμφερόντων σε έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα)».

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι αντιδικία μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρίας που λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι σύγκρουση μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικών συμφερόντων σε έργο ΣΔΙΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινή της ανακοίνωση. Ένα έργο ΣΔΙΤ το οποίο η ίδια η περιφερειακή αρχή το επέλεξε, παραβλέποντας από την αρχή τους όποιους κινδύνους και προβάλλοντας μόνο τα οφέλη. Μια περιφερειακή αρχή που επανειλημμένα τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Για το «μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί εναντίον της, η περιφερειακή αρχή έρχεται να κάνει λόγο για «συντονισμένες επιθέσεις» κατά της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά κατά του περιφερειάρχη που στόχο έχουν την «αποκόμιση πολιτικών οφελών». 

Μάλιστα, η ίδια η περιφερειακή αρχή, όπως είναι η «γραμμή» από την πρώτη στιγμή, θέτει αυθαίρετα όσους της ασκούν κριτική  στην απέναντι μεριά και καλλιεργεί τεχνηέντως «μέτωπα», χωρίς να δίνει σαφείς εξηγήσεις, πέραν της δικαστικής διαμάχης, για τα πώς και τα γιατί των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δεν διστάζουν (έστω και άθελά του) να αναλάβουν ρόλο ‘συνηγόρου’ του Ιδιώτη Φορέα Σύμπραξης…» τονίζει. Στο στόχαστρό της μπαίνει ιδιαίτερα η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπ. Ριζόπουλου,  αν και δεν γίνεται καμία αναφορά του συγκεκριμένου ονόματος. Περιορίζεται να χαρακτηρίσει ειρωνικά τον κ. Ριζόπουλο «γίγαντα της πολιτικής» σε αντιδιαστολή με τον χαρακτηρισμό «νάνοι» που απέδωσε ο κ. Ριζόπουλος στους έξι δημάρχους της Ηπείρου που συντάσσονται στο πλευρό του κ. Καχριμάνη στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια αντιπαράθεση με ορολογίες εκτός πολιτικής δεοντολογίας.

Κατά τα άλλα, η περιφερειακή αρχή αναρωτιέται γιατί «πολλοί και διάφοροι» δεν αμφισβητούν την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, επικαλούμενος τη θέση της μειοψηφίας ακόμα και περί «δικαστικού πραξικοπήματος». 

Σημειωτέον ότι το διαιτητικό δικαστήριο αποτελούνταν από τρία μέλη: ο ένας διαιτητής ορίστηκε από την «Αειφορική Ηπείρου», ο άλλος από την Περιφέρεια Ηπείρου και ο τρίτος, ως επιδιαιτητής, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Δεν υπάρχει απλώς ‘διάσταση απόψεων’ μεταξύ των μελών του διαιτητικού δικαστηρίου, τις χωρίζει χάος», επαναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η περιφερειακή αρχή, απευθυνόμενη στους «πανεπιστήμονες» τους οποίους καλεί να πάψουν να διασπείρουν ψευδείς φήμες, αναφέρει ότι η διαιτητική απόφαση εκ του νόμου δεν υπόκειται σε τακτικά (έφεση, αναίρεση) ή έκτακτα (αναψηλάφηση) ένδικα μέσα, αλλά προσβάλλεται μόνο με ένδικο βοήθημα, δηλαδή αγωγή ακύρωσης η οποία ασκείται εντός τριών μηνών από την επίδοση της απόφασης.

Στη συνέχεια, αφού παραθέτει διάφορα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ζητά από τους αυτοδιοικητικούς να μην εκτίθενται άλλο είτε «λόγω γραφικότητας» είτε «λόγω ‘κεκτημένης ταχύτητας’» γιατί «κινδυνεύουν -παρασυρόμενοι από το αντιπολιτευτικό  μένος τους κατά του περιφερειάρχη- να χαρακτηριστούν ‘ατζέντηδες ιδιωτικών συμφερόντων’». Η έκφραση «ατζέντηδες ιδιωτικών συμφερόντων» είναι σαφώς αρκετά σκληρή.

Και κλείνει σημειώνοντας ότι η περιφερειακή αρχή θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα. Διευκρινίζει δε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα ειπωθούν περισσότερα. «Στο μέλλον και όταν ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, θα δοθεί η δυνατότητα για ευρύτερη συζήτηση» καταλήγει.

Είναι σαφές ότι η περιφερειακή αρχή συνεχίζει να κινείται μόνη της στο δρόμο που επιλέγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back