ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«H Περιφέρεια άλλαξε το σχέδιο για τα led»

Εικόνα του άρθρου «H Περιφέρεια άλλαξε το σχέδιο για τα led»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2020, 14:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υπόθεση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού έρχεται να παρέμβει η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο, με αφορμή τις εξελίξεις στον Δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Ριζόπουλος, αφού ξεκαθαρίζει ότι η παράταξή του δεν επιδιώκει να εμπλακεί στις αποφάσεις δημοτικών αρχών, επισημαίνει όμως ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση των αποφάσεων της Περιφέρειας με τις αποφάσεις των Δήμων.

Γενικότερα, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία που ακολουθείται από Περιφέρεια Ηπείρου είναι λάθος και επαναφέρουν την πρότασή τους για ξεχωριστό μειοδοτικό διαγωνισμό από κάθε Δήμο. «Για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς καλούνται όλες οι εταιρείες παροχής ρεύματος, τους προτείνεται μια συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας, τους παραχωρείται το ρεύμα σαν συμβόλαιο για ένα χρονικό διάστημα και συμφωνείται μαζί τους το χρονικό διάστημα αντικατάστασης των λαμπτήρων χωρίς κανένα επιπλέον κόστος» τονίζεται.

Ειδικότερα για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Ριζόπουλος έρχεται να υποστηρίξει την αρνητική στάση των παρατάξεων του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην  κ. Καλογιάννη, η οποία είχε ασχοληθεί με τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης ως αντιπεριφερειάρχης. Όπως επισημαίνει ότι τα όσα συζητούνται τώρα, δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική απόφαση που είχε παρθεί από την Περιφέρεια με βάση το σχέδιο και την εισήγηση της τότε αντιπεριφερειάρχη.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» καταθέτουν δε ένα σύντομο ιστορικό. Όπως αναφέρουν, αρχικά η Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκε στο μηχανισμό ELENA-EiB για την ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (εθνικό και επαρχιακό δίκτυο) και των Δήμων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες και έγιναν τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, από τα οποία προέκυψε ότι τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και μία μόνο διακήρυξη για οικονομία κλίμακος και πόρων. Οι Δήμοι ενημερώθηκαν επί των μελετών και των χρηματοοικονομικών και τέλος, στάλθηκε στους Δήμους το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης. «Ενώ ο δήμος Αρταίων δεν συμμετείχε από την αρχή, ο δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ύψος 4 εκατ. ευρώ» επισημαίνει – σ.σ. ότι ο Δήμος Πρέβεζας είχε «παγώσει» την όλη διαδικασία μέχρι την ανάδειξη του νέου δημάρχου, ο οποίος προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πριν από λίγο καιρό.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ριζόπουλος αναφέρεται στο πρόσφατο «όχι» του Δήμου Ηγουμενίτσας. «Όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο: ‘το συνολικό ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την υπολογιζόμενη baseline η οποία είναι με βάση την τεκμηρίωση των αρμόδιων υπηρεσιών υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας της τάξης των 430.000,00 € για το 1ο έτος, με συνολική εκτιμώμενη αμοιβή του αναδόχου για τα 14,5 έτη να υπολογίζεται σε περίπου 4.000.000 € με ΦΠΑ 24%, αντί της λανθασμένης αμοιβής της τάξης των 8.400.000 € με ΦΠΑ 24% που είχε υπολογίσει ο Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου» αναφέρει.

«Άρα, ουσιαστικά όλο το αλλαγμένο σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου βρέθηκε στον αέρα και τελικά η περιφερειακή αρχή προσέφυγε στον δήμο Ιωαννιτών για να του δώσει το ‘φιλί της ζωής’, ούτως ώστε να αποφύγει η περιφερειακή αρχή τον πολιτικό διασυρμό στο συγκεκριμένο ζήτημα» τονίζει.

Yπενθυμίζει δε ότι ο Θωμάς Μπέγκας, κατά τη θητεία του ως δήμαρχος, είχε καταλήξει σε ένα πλαίσιο με σαφή διακριτότητα από την Περιφέρεια. «Μελετώντας λοιπόν τα δεδομένα η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης σήμερα στο δήμο Ιωαννιτών, έχει βάση τόσο από την κυρία Καλογιάννη, όσο και από τον κ. Μπέγκα» τονίζεται.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» εκτιμούν ότι ο κάθε θεσμός πρέπει να κάνει τη δική του δουλειά. «Να συνεργάζονται φυσικά αλλά να μην εμπλέκονται ούτε να διαπλέκονται» υπογραμμίζουν.

Σημειώνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, από την Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back