ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «μάχη» των led

Εικόνα του άρθρου Η «μάχη» των led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2020, 20:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική επιτροπή, στην οποία η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έχει την πλειοψηφία, ενέκρινε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για την ωρίμανση και την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ, μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων, και συγκεκριμένα μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Η συνεδρίαση της επιτροπής έκρυβε δύο μικρές εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν η live μετάδοση μέσω του καναλιού του Δήμου στο YouTube και η δεύτερη ήταν η παρουσία του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου, του εκπροσώπου της εταιρίας TREK Ντίνου Παπαπολύζου. Ο κ. Παπαπολύζος δεν είχε να πει πολλά, πέραν των συνεχών διαβεβαιώσεων ότι επαρκούν τα διαθέσιμα μελετητικά στοιχεία για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, για έναν βασικό λόγο: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή, η «Ενότητα Πολιτών» και τα «Ιωάννινα_2023», απείχαν από τη συζήτηση του θέματος, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή προωθεί τις διαδικασίες.

Με τα δεδομένα αυτά, η επερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 15 Μαΐου κάθε άλλο παρά εύκολη και αναμενόμενη θα είναι –συν τοις άλλοις, όπως έχει ανακοινωθεί, η συνεδρίαση αυτή θα γίνει διά περιφοράς, κάτι που προκαλεί ήδη αντιδράσεις.

Επί της σημερινής συνεδρίασης, ο Θωμάς Γιωτίτσας και ο Βασίλης Κοσμάς επανέλαβαν εκ νέου τις αντιρρήσεις τους, εκτιμώντας ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει πρώτα πώς θα γίνει το έργο, με ΣΕΑ ή με ΣΔΙΤ, όπως και ότι τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, είναι ελλιπέστατα και ατεκμηρίωτα.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα κάνει λόγο για «πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής» και εξηγεί ότι η αποχή της βασίζεται στην άρνησή της να συμμετέχει σε «μια διαδικασία παρωδία», καλώντας τη δημοτική αρχή «να φέρει προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου το σύνολο των τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο σε μια συνεδρίαση εκ του σύνεγγυς». Από την πλευρά της, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη επισημαίνει την ανάγκη εκπόνησης όλων των απαραίτητων μελετών πριν εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, όπως αναφέρει, είναι το αρμόδιο να αποφασίσει για τον τύπο συνεργασίας (ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ) με τον ιδιωτικό τομέα.

Ενδιαφέρουσα ήταν πάντως η απάντηση του κ. Αρλέτου στα περί ελλιπών στοιχείων. «Όσα στοιχεία υπάρχουν, η Περιφέρεια Ηπείρου μάς τα διαθέτει» τόνισε. Μόνο που η διάθεση αυτή γίνεται με έναν παράδοξο τρόπο, που δεν αρμόζει σε συλλογικά όργανα. «Όποιος θέλει, μπορεί να πάει να τα δει στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας» είπε ο κ. Αρλέτος (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης επικαλέστηκε την «πνευματική ιδιοκτησία»).

Κατά τα άλλα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας ανέλαβε να υπερασπιστεί την προγραμματική σύμβαση όπως και να υποστηρίξει ότι όλα όσα γίνονται, συμβαδίζουν με τις προγενέστερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. «Η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, δεδομένου ότι οι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας», τόνισε ο κ. Βάββας. Επανέλαβε ότι το έργο αφορά την αντικατάσταση 17.600 λαμπτήρων και ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση θα φτάσει στο 62%, ίσως και παραπάνω.

Ο κ. Βάββας, υποστηρίζοντας τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του μηχανισμού ELENA, ανέφερε ότι ο Δήμος εξοικονομεί και χρήματα σε επίπεδο ωρίμανσης μελετών. Όπως είπε, σε άλλους Δήμους της χώρας, μια ανάλογη μελέτη κοστίζει από 60.000 έως 100.000 ευρώ, και άσκησε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή επειδή είχε αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο μελέτη 24.000 ευρώ για την αντικατάσταση 2.700 λαμπτήρων. «Αν και επαίρεται ότι η μελέτη ήταν των δικών της υπηρεσιών, η πρώην δημοτική αρχή την είχε αναθέσει σε σύμβουλο. Εμείς δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ» είπε.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, συμμετείχε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την προγραμματική σύμβαση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν ελέγξει τα όποια μελετητικά στοιχεία υπάρχουν. Πρόσθεσε δε ότι όλα τα έγγραφα είτε υπογράφονται από την εταιρία TREK είτε από πολιτικά πρόσωπα –και κανένα από αυτά από υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Στο τραπέζι της συζήτησης, ο Σύλλογος έθεσε και την εισήγηση του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γ. Λώλου που οδήγησε στην  πρόσφατη απόφαση του Δήμου Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δήμος αποσύρεται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ELENA (σ.σ. στην προγραμματική σύμβαση είχε βάλει όρο περί έγκρισης των τευχών δημοπράτησης), καθώς εντοπίστηκαν ζητήματα όπως συμπερίληψη δικτύων ηλεκτροφωτισμού άλλων φορέων, ακόμα και ιδιωτών, όπως και διαφορετικό κόστος κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους του Δήμου. Η κ. Ζέκα απέφυγε να κάνει μια τέτοια συσχέτιση με το έργο των Ιωαννίνων, ωστόσο είπε ότι δεν ζητήθηκε από τις υπηρεσίες καμία διασταύρωση των στοιχείων.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back