Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη χαρά και το κιτς

Εικόνα του άρθρου Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη χαρά και το κιτς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2022, 12:31
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Γιάννενα είναι ο τόπος που το πρωί δεν ξέρεις τι να φορέσεις

Μπορεί η μέρα να ξεκινήσει με βροχή, μετά να βάλει ζέστη και το βράδυ να θες ένα κάτι από πάνω για να κάτσεις έξω.

Επίσης, μπορεί το πρωτόκολλο να λέει «ποδηλατική βόλτα με τον υφυπουργό», αλλά να σου προκύψει ένα χορευτικό με το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου και να πρέπει να σύρεις το χορό με τζιν-μπλουζάκι και σνίκερς, όταν μάλιστα όλοι οι χορευτές-τριες είναι γκράντε με τα τσαρούχια τους και τα πιρπιρί τους και όλα τους τα σχετικά.

Αυτή η μεταβλητή συνθήκη των Ιωαννίνων που επιβάλλει, αν είσαι βουλευτής-βουλεύτρια ή πρόεδρος του ΠΚΔΙ και αντιδήμαρχος πολιτισμού ή άλλου οργανισμού, να έχεις πάντα μαζί σου, από casual μέχρι «οχτάρα» στολή, είναι μια αέναη ακροβασία πάνω από το υπαρξιακό κενό μεταξύ χαράς και κιτς.


Μια άλλη λύση είναι να είσαι όντως ποδηλάτης και να είσαι in suit πάντα, ακόμα και όταν υποδέχεσαι τον «πάντα δραστήριο» υφυπουργό, αλλά αυτά δεν είναι ακόμα πολύ διαδεδομένα πράγματα στην Ελλάδα. Αφήστε που τα έχει στοιχειώσει η εικόνα του ΓΑΠ να κάνει ζέσταμα πριν από αγώνα δρόμου.

Μια άλλη λύση, πολύ καλύτερη και ενδεδειγμένη, θα ήταν η εξής: να αποφεύγουμε το κιτς, ειδικά σε μεγάλης σημασίας γεγονότα όπως ένας διεθνής ποδηλατικός γύρος, που μάλιστα, σε ό,τι αφορά το εδώ ετάπ, τα πήγε καλύτερα οργανωτικά (και ως τοποθέτηση στο περιβάλλον) από άλλα σημεία του αγώνα.

Για να το καταφέρουμε αυτό όμως, θα πρέπει οι προύχοντες να είναι «γειωμένοι» και να μην ζούνε σε παράλληλα σύμπαντα, όπως αυτό της επαναδόμησης πολιτικού προφίλ ανθρώπου που γίνεται αρνητικό σύνθημα στο γήπεδο τοπικής ομάδας και μετά έρχεται να αυτοπροβληθεί ως  δυναμικός σωτήρ, με γκροτέσκο τρόπο. 

Ή να μην βάζουμε μαζί, στην ίδια -αθλητική παρεμπιπτόντως- εκδήλωση, ΚΑΙ τους παραδοσιακούς χορούς και το αγαπητό κλαρίνο  να λαλάει το «Καπέσοβο» ΚΑΙ τη φιλαρμονική να παίζει Μπιλ Κόντι και το θέμα από το «Ρόκι», λες και μας παραγγείλανε «μια ποικιλία απ’ όλα».

Ή να μη σέρνουν το χορό ο υφυπουργός με λεβέντικες εναέριες γυροβολιές, αλλά και αμάνικο τζάκετ που είναι τρέντι, η τοπική βουλεύτρια και δύο-τρεις πρόεδροι φορέων και αντιδήμαρχοι, με το λάθος -για την περίσταση- outfit.

Σε αυτή την τελετή λήξης, ο μόνος που πήγε… ειλικρινά ντυμένος και «τοποθετημένος», ήταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Εκεί που οι υπόλοιποι άκουσαν «ποδήλατο» και πήγανε όπως πιστεύουνε ότι ταιριάζει καλύτερα, αυτός πήγε όπως πηγαίνει πάντα σε επίσημα γεγονότα.

Κάπου ανάμεσα στο επικοινωνιακό χάος των ημερών μας και στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάντα οι δύο όψεις: με την προσπάθεια να δείξεις cool, μπορεί όντως να καταφέρεις να φτιάξεις ένα στιγμιαίο προφίλ «είμαι πολιτικός αλλά κάθομαι και εδώ, με τη νεολαία», αλλά μπορεί να μπεις και στο luben…

(η φωτογραφία είναι από το προφίλ του υφυπουργού Λ. Αυγενάκη στο facebook)

 

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Το πλέον προκλητικό είναι η χορηγία (και το ξέπλυμα) της εταιρίας που αυτό τον καιρό γδέρνει τους Έλληνες πολίτες.
Ελένη
Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά( και λιγότερο κακόγουστα) αν οι διοργανωτές λάμβαναν υπ όψιν ότι δεν επρόκειτο για πανηγύρι στο χωριό, αλλά για τελετή λήξης αγώνων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back