Ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσε την Τετάρτη στο αλβανικό λιμάνι του Σεντζίν για να μεταφέρει την πρώτη ομάδα 16 μεταναστών που συνελήφθησαν σε διεθνή ύδατα.
Το πλοίο Libra του πολεμικού ναυτικού αναχώρησε από το λιμάνι της Λαμπεντούζα τη Δευτέρα με 16 άνδρες -10 από το Μπαγκλαντές και έξι από την Αίγυπτο- οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα μετά την αναχώρησή τους από τη Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία άνοιξε επίσημα δύο κέντρα στην Αλβανία, όπου σχεδιάζει να επεξεργαστεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο εκτός των συνόρων της.
Στα κέντρα θα φιλοξενούνται μόνο ενήλικοι άνδρες, ενώ ευάλωτα άτομα όπως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι είναι άρρωστοι ή θύματα βασανιστηρίων θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία. Οι οικογένειες δεν θα διαχωρίζονται.
Σύμφωνα με μια πενταετή συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, έως και 3.000 μετανάστες που περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή σε διεθνή ύδατα κάθε μήνα θα φιλοξενούνται στην Αλβανία. Θα ελέγχονται αρχικά στα πλοία που τους διασώζουν, προτού σταλούν στην Αλβανία για περαιτέρω έλεγχο.
Τα δύο κέντρα θα κοστίσουν στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα πέντε ετών. Οι εγκαταστάσεις διοικούνται από την Ιταλία και βρίσκονται υπό ιταλική δικαιοδοσία, ενώ αλβανικοί φρουροί παρέχουν εξωτερική ασφάλεια.
Στην Αλβανία, οι μετανάστες διατηρούν το δικαίωμά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ιταλία και να διεκπεραιώσουν εκεί τα αιτήματά τους, μια κίνηση που αναμένεται να διαρκέσει το πολύ 28 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και κάθε υπόθεσης έφεσης, για να διεκπεραιωθεί.
Η Ιταλία έχει συμφωνήσει να υποδεχτεί εκείνους στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο. Εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται αντιμετωπίζουν την απέλαση απευθείας από την Αλβανία.
«Επικίνδυνο προηγούμενο»
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ανάθεση της στέγασης των αιτούντων άσυλο σε χώρα εκτός ΕΕ χαιρετίστηκε από ορισμένες χώρες που, όπως η Ιταλία, υφίστανται μεγάλο βάρος προσφύγων.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως παράδειγμα «εξωστρεφούς σκέψης» για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.
Ο Ράμα έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να έχει τέτοια κέντρα στην Αλβανία. Είπε ότι η Αλβανία αισθάνεται μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τις δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς που υποδέχθηκε η Ιταλία όταν έπεσε ο κομμουνισμός το 1991, ή για την υποστήριξη που παρείχε η Ρώμη κατά τη διάρκεια της οικονομικής αναταραχής το 1997 και μετά τον σεισμό του 2019.
Η Μελόνι και οι δεξιοί σύμμαχοί της απαιτούν εδώ και καιρό οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερο το βάρος της μετανάστευσης. Έχει προβάλει τη συμφωνία με την Αλβανία ως καινοτόμο λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την ΕΕ εδώ και χρόνια.