ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία στέλνει τους μετανάστες στην Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Η Ιταλία στέλνει τους μετανάστες στην Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2023, 13:03
ΚΟΣΜΟΣ

Οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο από ιταλικά πλοία μπορούν να μεταφερθούν στην Αλβανία από την επόμενη άνοιξη. 

Η συμφωνία, που είναι η πρώτη του είδους της, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από την Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό των Τιράνων Έντι Ράμα και συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αλβανία.

Παρουσιάστηκε από τη Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, και αποσκοπεί στη μείωση των αφίξεων μεταναστών μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περίπου 65% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα σε πάνω από 145.000.

Οι αιτούντες άσυλο θα διασχίζουν τις ακτές της Αδριατικής, θα περιμένουν την επεξεργασία των αιτήσεών τους (θεωρητικά θα χρειαστεί ένας μήνας) και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Οι μεταφορές στα δύο κέντρα δεν θα αφορούν «ανηλίκους, εγκύους και άλλα ευάλωτα υποκείμενα», διευκρίνισε η Μελόνι. 

Όσοι πρόσφυγες/μετανάστες ακολουθούν τη θαλάσσια διαδρομή εντοπίζονται και διασώζονται  θα μεταφέρονται απευθείας στην Αλβανία, χωρίς να σταματούν σε ιταλικό έδαφος και  χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε καταγραφή τους. Με δεδομένο ότι η Αλβανία είναι «τρίτη χώρα» και δεν ανήκει στην Ε.Ε., αυτή θεωρείται μια μορφή απόρριψης, σημειώνει η Repubblica.  Και αφού η μεταφορά τους σε έδαφος άλλης χώρας δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία, για να έχει δικαιοδοσία εκεί η Ιταλία, θα πρέπει να συμφωνήσει η Αλβανία να «παραχωρήσει» ένα κομμάτι γης από το δικό της έδαφος στη Ρώμη.  

Σφοδρές αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ επικριτική. Ο Ρικάρντο Μάγκι της +Europa επιτίθεται: «Δημιουργείται ένα είδος ιταλικού Γκουαντάναμο». Γράφοντας στο X, δήλωσε: «ΟΚ: Είναι επίσης μια παράνομη συμφωνία: Η Ιταλία δεν μπορεί να στέλνει ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα σε μια χώρα εκτός ΕΕ, σαν να πρόκειται για δέματα ή εμπορεύματα».

Σύμφωνα με τον Πέπε Προβεντσάνο, υπεύθυνο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό «είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα χάος, στη χειρότερη μια παραβίαση των δικαιωμάτων: θα δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αλλά το "δόγμα Μελόνι" είναι ήδη σαφές: παραιτηθείτε από την αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου (για να μην ενοχλήσουμε τους εθνικιστές φίλους μας) και κάντε ανάξιες συμφωνίες που δεν λειτουργούν, όπως αυτή με την Τυνησία».

Ο Βέλινδ Κελλίξι του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας επέκρινε την «έλλειψη διαφάνειας» που περιβάλλει τη συμφωνία. «Πρόκειται για προδοσία κατά της Αλβανίας και είναι η μεγαλύτερη απιστία που θα μπορούσε να κάνει ο Ράμα στη χώρα μας», έγραψε στο X.

Ο Αντρέα Κόστα, πρόεδρος της οργάνωσης βοήθειας μεταναστών Baobab Experience με έδρα τη Ρώμη, δήλωσε στο BBC ότι η ανακοίνωση «αιφνιδίασε τους πάντες» και έδειξε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης «κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ο κ. Κόστα είπε ότι τα κέντρα κινδυνεύουν να γίνουν «σαν μια Λαμπεντούζα στην αλβανική ενδοχώρα», αναφερόμενος στο ιταλικό νησί που είναι ένα από τα κύρια λιμάνια άφιξης ανθρώπων που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Έκανε επίσης μια αναφορά στην προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε αν τα κέντρα στην Αλβανία θα είναι ένα είδος Γκουαντάναμο, μια Λαμπεντούζα, μια Ρουάντα - ή λίγο και από τα τρία».

Με πληροφορίες από BBC, La Stampa


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back