Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κόντρα Ιταλίας-Γαλλίας με φόντο το μεταναστευτικό

Εικόνα του άρθρου Νέα κόντρα Ιταλίας-Γαλλίας με φόντο το μεταναστευτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2023, 00:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε σήμερα το ταξίδι του στο Παρίσι, λέγοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών προσέβαλε την Ιταλία με σχόλια που ήταν άκρως επικριτικά για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Γάλλος υπουργός, Ζεράλ Νταρμανέν, είχε δηλώσει νωρίτερα στο ραδιόφωνο RMC ότι η Μελόνι «δεν είναι σε θέση να λύσει τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη» και την κατηγόρησε ότι «είπε ψέματα» στους ψηφοφόρους ότι θα μπορούσε να τερματίσει την κρίση λόγω του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών με βάρκες.

Η είδηση των σχολίων του ήρθε την ώρα που ο Ταγιάνι ετοιμαζόταν να πετάξει στο Παρίσι για να δει τον Γάλλο ομόλογό του - ένα ταξίδι που αποσκοπούσε εν μέρει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν γίνει όλο και πιο εύθραυστες.

Η Γαλλία εξέδωσε γρήγορα μια δήλωση με την οποία προσπάθησε να καθησυχάσει τη Ρώμη για την προθυμία της να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία, αλλά δεν ήταν αρκετή για να πείσει τον Ταγιάνι να προλάβει το αεροπλάνο του.

«Οι προσβολές προς την κυβέρνηση και την Ιταλία που εκστόμισε ο υπουργός @GDarmanin είναι απαράδεκτες. Δεν είναι αυτό το πνεύμα με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις», έγραψε ο Ταγιάνι στο Twitter.

Ήταν η τελευταία από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ Παρισιού και Ρώμης από τότε που ο Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο, επικεφαλής μιας εθνικιστικής, συντηρητικής κυβέρνησης που έχει ένα πολύ διαφορετικό παγκόσμιο όραμα από αυτό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Νταρμανέν είναι πολύ κοντά στον Μακρόν και ξέσπασε εναντίον της Ρώμης τον περασμένο Νοέμβριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μελόνι ότι είναι «εγωιστική» επειδή αρνήθηκε να αφήσει ένα φιλανθρωπικό πλοίο διάσωσης να ελλιμενιστεί στη Γαλλία, αναγκάζοντάς το αντ' αυτού να κατευθυνθεί προς τη Γαλλία.


Αύξηση αφίξεων

Η Ιταλία έχει δει μια αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από τότε που ο Μελόνι κέρδισε την εξουσία πέρυσι. Περισσότεροι από 42.400 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία μέχρι στιγμής το 2023, έναντι περίπου 11.220 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας του Μελόνι και η εταίρος του στον συνασπισμό, η Λέγκα, υποσχέθηκαν σκληρή καταστολή των παράνομων εισόδων μεταναστών στην προεκλογική εκστρατεία του περασμένου έτους και την Πέμπτη το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που αυστηροποίησε τις ποινές φυλάκισης για τους διακινητές ανθρώπων και μείωσε τα δικαιώματα ασύλου για τους νεοαφιχθέντες.

Ο Νταρμανέν συνέκρινε τη Μελόνι με την ακροδεξιά Γαλλίδα ηγέτιδα Μαρίν Λε Πεν, πολιτική αντίπαλο του Μακρόν. «Η ακροδεξιά έχει ένα βίτσιο. Αυτό του να λέει ψέματα στον πληθυσμό», είπε.

Σε μια μεταγενέστερη δήλωση, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών «βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό».

«Είναι επίσης σε πνεύμα αλληλεγγύης που η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κοινή πρόκληση των ταχέως αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, ιδίως από την κεντρική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back