Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ισορροπία της δύναμης

Εικόνα του άρθρου Η ισορροπία της δύναμης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2022, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 54 ολόκληρα χρόνια (και δέκα μέρες), έκανε δισκογραφικό ντεμπούτο (γιατί υπήρχε ήδη ως μπάντα από πριν), μια από τις πιο σημαντικές, όσο και υποτιμημένες μπάντες του πλανήτη: Οι Status Quo.

O δίσκος ήταν το Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo και αρχικά, θα ονομαζόταν «Gentleman Joe's Sidewalk Café».

Βέβαια, οι Status Quo λέγονταν για ένα διάστημα… Scorpions, οπότε οι αλλαγές ονομασίας ήταν μάλλον αναμενόμενες.

μπορείτε να στηρίξετε τον Τύπο με μια συνδρομή εδώ:  



Τω καιρώ εκείνω (το 1962) στο Λονδίνο λοιπόν, στο Κάτφορντ συγκεκριμένα, δύο τύποι που πήγαιναν σχολείο αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπάντα. Την επόμενη χρονιά έβαλαν ακόμα έναν περίεργο που έπαιζε κιθάρα και δύο επιπλέον, εκ των οποίων ο ένας θα έμενε κιόλας. Έτσι, τη μπάντα αποτελούσαν ο Ρίκ Παρφίτ, ο Φράνσις Ρόσι, ο Άλαν Λάνκαστερ, ο Τζον Κόχλαν, που θα έμεναν στην ιστορία ως «Frantic Four» στη συνέχεια και ο Ρόι Λάινς στα πλήκτρα.

Το κάπως αστείο είναι ότι το συγκρότημα, όταν άλλαξε το όνομα από Scorpions (για προφανείς και μη λόγους…), αποφάσισε να το κάνει… Traffic, ακριβώς στη φάση που ο Στίβι Γουίνγουντ είχε φτιάξει τους Traffic. Τελικά, το άλλαξαν σε Traffic Jam και κατέληξαν ανεπιστρεπτί στο Status Quo.

Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν περίπου σαν όλα τα ντεμπούτο άλμπουμ ανάλογων συγκροτημάτων της εποχής. Κυμαινόταν κάπου ανάμεσα στην ψυχεδέλεια και τις διασκευές γνωστών εκείνη την εποχή ποπ αγγλικών και μη τραγουδιών.

Τι μαρτυρούσε λοιπόν ότι οι Quo θα γίνονταν αυτό που στο οποίο τελικά εξελίχθηκαν;

Μα, το Pictures of the Matchstick Men που έγραψε ο ίδιος ο Ρόσι στην… τουαλέτα, όπως αργότερα εκμυστηρεύτηκε. Η πηγή έμπνευσής του, ήταν οι πίνακες του άγγλου ζωγράφου Λώρενς Στίβεν Λόουρι, ο οποίος έμεινε γνωστός για τις αναπαραστάσεις του Λάνκασαϊρ και τις ανθρώπινες φιγούρες που σχεδίαζε, τις οποίες ονόμαζε (ναι, αυτό που νομίζετε…) Matchstick Men.

Από εκείνη τη μπάντα υπάρχουν μόνο ο Ρόσι, που συνεχίζει με τη μπάντα στα 73 του και ο Κόχλαν που έχει αποσυρθεί από το ’14.

Μετά το Matchstick, η μπάντα εξελίχθηκε σιγά σιγά σε παραγωγή επιτυχιών, αφού πρώτα όμως το 1973 κυκλοφόρησε το «Hello!», όπου βρισκόταν το «Caroline»…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back