πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ήπειρος στο erga.gov.gr: Προχειρότητα και μεγάλες ανακρίβειες

Εικόνα του άρθρου Η Ήπειρος στο erga.gov.gr: Προχειρότητα και μεγάλες ανακρίβειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2024, 08:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πλατφόρμα erga.gov.gr θα παρουσιάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή, η οποία –όπως συνηθίζει η κυβέρνηση- χρησιμοποιείται κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς. Επίσης, είναι η μια πλατφόρμα με πλείστες όσες ανακρίβειες, που επί του παρόντος μοιάζει να φτιάχτηκε με την τακτική «φέρτε ό,τι έχετε να το βάλουμε στο ίντερνετ». Πολλές ανακρίβειες, πολλή λάθος πληροφόρηση για έργα, αρκετές ανακολουθίες.

Η πλατφόρμα παρουσιάζει μια «αναλυτική αποτύπωση των έργων και των δράσεων που υλοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση», σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στη σχετική σελίδα.

Υπάρχει χάρτης όπου οι επισκέπτες-τριες μπορούν να αναζητήσουν τα έργα ανάλογα με τον φορέα υλοποίησης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το έτος ολοκλήρωσης κ.α.

Υπάρχει ακόμα και η κατηγορία αναζήτησης «εμβληματικά», όπως τα κρίνει η κυβέρνηση εννοείται, η οποία προσθέτει λίγο… cringe επικοινωνιακό χρώμα παραπάνω.

Για την Ήπειρο, περιλαμβάνονται… τα πάντα.

Ακόμα και η ολοκλήρωση του μεγάλου δακτυλίου της πόλης με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2024. Η πλατφόρμα εκτιμά επίσης ότι το έργο είναι σε εξέλιξη.

Στην πραγματικότητα, το έργο έχει «κολλήσει».

Εδώ θα διαβάσετε όλο το ιστορικό του έργου, μέχρι σήμερα

Από την άλλη, η «αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου», έχει κάποιες φωτογραφίες από το… νέο πανεπιστήμιο, στη Δουρούτη και παρουσιάζεται ως έργο ολοκληρωμένο από το 2021, κάτι που αν ζείτε στα Γιάννενα (ή και όχι…), γνωρίζετε ότι δεν έχει συμβεί.

Το δε νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους που λειτουργεί κανονικά, παρουσιάζεται σε φάση εξέλιξης.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα στοιχεία που παρέχει η πλατφόρμα για κάθε Περιφέρεια, τα οποία είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική εκδοχή για παροχές που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Έτσι λοιπόν, όπως πληροφορεί η πλατφόρμα «οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ανέρχονται σε 645 άτομα από το 2019 έως σήμερα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα».

Δεν αναφέρει βέβαια ούτε πιο είναι το «προηγούμενο διάστημα» της σύγκρισης, αλλά ούτε και το γεγονός ότι οι ανάγκες, όπως τουλάχιστον τις παρουσιάζουν οι παροικούντες, είναι πολύ μεγαλύτερες ή ότι εργαζόμενοι-ες που πρακτικά κάλυπταν μόνιμες ανάγκες, απολύονται…

Ενδιαφέρων είναι επίσης ο εξαιρετικά επικοινωνιακός τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η πλατφόρμα και «εμβληματικά», όπως τα χαρακτηρίζει, έργα.

Εκεί για παράδειγμα περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Η πλατφόρμα είναι ειλικρινής, παρουσιάζοντας το έργο σε φάση «σχεδιασμού», ο οποίος όμως είναι και αυτός κάπως «θολός».

Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρωθυπουργική προφορική δέσμευση για την παραχώρηση του στρατοπέδου. Ωστόσο, από το τάξιμο του κ. Μητσοτάκη μέχρι την υλοποίηση, υπάρχει πάρα πολύς δρόμος και πολλά εμπόδια, όροι και το ΤΕΘΑ Ταμείο Εθνικής Άμυνας που θέτει όρους και γενικώς, δεν παραχωρεί…

Εδώ θα διαβάσετε τις λεπτομέρειες για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου

Επιπλέον, το erga.gov.gr παρουσιάζει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων ως υπό παραχώρηση, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής του, το 2024.

Για το διαβόητο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, παρά τις πολλές και διάφορες εκτιμήσεις της Περιφέρειας για το κόστος, η πλατφόρμα δεν αναφέρει καν κάποιο ποσό και παρουσιάζει το έργο στη φάση του σχεδιασμού, χωρίς εκτίμηση ολοκλήρωσης.

Όσο για το πολυθρύλητο κλειστό ξιφασκίας που θέλει να (ανα)στήσει η περιφερειακή αρχή, αυτό δεν υπάρχει καν στην πλατφόρμα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back