Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επιστρέφει φέτος πιο δυναμικά. Πέντε παραστάσεις, η μία συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και ένα εργαστήριο αρχαίου δράματος με διεθνή αέρα. Πυρήνας του φεστιβάλ, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα «σπουδαίο τοπόσημο» όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.
Ο κ. Μπέγκας, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Θεάτρου Ελένη Δημοπούλου παρουσίασαν σήμερα, στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα, το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του. Στην προγραμματισμένη αυτή, από την περασμένη εβδομάδα, συνέντευξη Τύπου, ήταν να παραστεί και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος τελικά δεν έδωσε το παρών.
Στο εύλογο ερώτημα αν όλα θα πάνε καλά με τη χρήση του αρχαίου θεάτρου, λόγω της εκκρεμότητας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την υπερωριακή απασχόληση των αρχαιοφυλάκων –μια εκκρεμότητα που κόστισε ήδη στην πόλη το… Its Kale Festival-, η απάντηση αναμένεται. Υπάρχει πάντως η σχεδόν σίγουρη αίσθηση ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση της ΚΥΑ, η οποία έχει δρομολογηθεί.
«Η επένδυση στον πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας, πρώτη προτεραιότητα. Κάτι που αποδεικνύεται με τις πρωτοβουλίες του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ» τόνισε ο δήμαρχος κ. Μπέγκας. «Φέτος, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κάνει μία ακόμα υπέρβαση και ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη. Ευχή όλων μας είναι η πανελλαδική και η διεθνής εμβέλεια του φεστιβάλ» τόνισε.
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κ. Βακαλοπούλου αναφέρθηκε στις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη Δωδώνη αλλά και στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Ειδική μνεία έκανε στην παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στην παραγωγή της οποίας συμμετέχει το Δημοτικό Θέατρο. Η παράσταση θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης στις 13 και 14 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις, ενώ στις 27 και 28 Ιουλίου θα παιχτεί στην Επίδαυρο.
Οι υπόλοιπες παραστάσεις είναι: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια στις 18 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις στις 27 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στις 3 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο, «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη στις 22 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο.
Το φεστιβάλ αρχαίου δράματος όμως έχει ξεκινήσει ήδη. Και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το «Θερινό Μαντείο» που έχει τίτλο «Ο τόπος των ήχων», ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμ με υπεύθυνη οργάνωσης την καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Δημοπούλου και επιστημονικά υπεύθυνη τη θεατρολόγο Δηώ Καγγελάρη.
Το «Θερινό Μαντείο», που γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, έχει ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού. «Το μοναδικό ΔΗΠΕΘΕ που έχει ενταχθεί στο διεθνές αυτό δίκτυο, και γι’ αυτό ευχαριστούμε την υπουργό Λυδία Κονιόρδου» ανέφερε η κ. Βακαλοπούλου.
Στο εργαστήριο διδάσκουν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου: Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Σίμος Κακάλας, Ρηνιώ Κυριαζή, Κωνσταντίνος Θωμαΐδη -master class: Νικαίτη Κοντούρη και κατασκευή προσωπείων: Μάρθα Φωκά. «Υποδεχθήκαμε ήδη τους 45 ηθοποιούς δραματικών σχολών που για 18 ημέρες θα ερευνήσουν το αρχαίο δράμα» ανέφερε η κ. Δημοπούλου.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια, στην τοποθέτησή της, ευχαρίστησε τους φορείς που συμβάλλουν στην υλοποίηση του «Θερινού Μαντείου»: Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου για τη δωρεάν χρήση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την παραχώρηση της Ιεράς Μονής Περιστεράς-Δουρούτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας, την Πινακοθήκη «Αβέρωφ», την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαρμάρων.