ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η επιστήμη της αρχιτεκτονικής: Πώς ο σχεδιασμός επηρεάζει τα συναισθήματά μας

Εικόνα του άρθρου Η επιστήμη της αρχιτεκτονικής: Πώς ο σχεδιασμός επηρεάζει τα συναισθήματά μας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2021, 21:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα κτίριο, είτε πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήριο, μια βιβλιοθήκη ή για το γραφείο στο οποίο εργαζόμαστε, είναι εύκολο να βλέπουμε τα πράγματα μόνο ως προς τη λειτουργία τους. Συχνά φαίνεται ότι το εσωτερικό των τεσσάρων τοίχων οποιασδήποτε κατασκευής βρίσκεται στο επίκεντρο ως η πιο σημαντική πτυχή ενός σχεδίου. Από αυτήν την άποψη, τα αρχιτεκτονικά πλεονεκτήματα και η αρχιτεκτονική μελέτη των κατοικιών ή ενός κτιρίου συχνά παραβλέπονται.

Εξάλλου, πάντα πιστεύαμε πως το πράγμα που έχει την μεγαλύτερη αξία, βρίσκεται στο εσωτερικό του. Στην πράξη, αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αρχιτεκτονική αφορά όλα εκείνα τα πράγματα που στεγάζουν το εσωτερικό του. Έχει την ικανότητα να επηρεάζει τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας μέσω παραγόντων όπως ο χώρος, το φως και η γεωμετρία, μέχρι και τα ίδια τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του. Δεν είναι μόνο ένα ενστικτώδες συναίσθημα, αλλά και μια φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου μας, η οποία προσαρμόζεται στα μέρη και τους χώρους στους οποίους επιλέγουμε να ζούμε.

Τι γίνεται όμως με την αρχιτεκτονική και πώς μας επηρεάζει; Σε ποιες πτυχές της αρχιτεκτονικής ενός κτιρίου στοχεύουν οι σχεδιαστές όταν δημιουργούν συναισθήματα με τα έργα τους σε όλους εμάς;

Το ύψος της οροφής

Είναι πιθανό να μην έχετε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ύψος της οροφής ενός δωματίου, αλλά η απόσταση μεταξύ ενός ατόμου και του υψηλότερου σημείου ενός δωματίου μπορεί να έχει ξεχωριστό αντίκτυπο στις σκέψεις και τις ενέργειες κάποιου. Οι υψηλότερες οροφές, όπως εκείνες που παρατηρούνται στα στούντιο τέχνης, μπορούν να καλλιεργήσουν ελεύθερες, αφηρημένες διαδικασίες σκέψης, ενώ οι χαμηλότερες οροφές επιτρέπουν μια πιο συγκεκριμένη, εστιασμένη άποψη των πραγμάτων. Σε χώρους όπως οι χειρουργικοί χώροι, είναι λογικό από άποψη σχεδιασμού να υπάρχουν χαμηλότερες οροφές όπου τα πράγματα απαιτούν τη μέγιστη προσοχή.

Η θέα του κτιρίου σας

Εξετάστε τη θέα που έχετε από το διαμέρισμά σας, το γραφείο ή την τοπική βιβλιοθήκη σας. Αυτό που παρατηρείτε στο εξωτερικό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εστίαση ή στην απόσπαση της προσοχής σας. Εάν έχει πλούσιο πράσινο, όπως χωράφια, δέντρα και θάμνους, πιθανότατα έχετε περισσότερες πιθανότητες να επικεντρωθείτε στην υπό εξέταση εργασία.

Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ένα πιο αστικό περιβάλλον, όπου η φύση είναι σχετικά περιορισμένη, αυτά τα πιο πολυσύχναστα περιβάλλοντα μπορεί να είναι πολύ ενθαρρυντικά στο να σας δημιουργήσουν μεγαλύτερη εστίαση και συγκέντρωση.

Χρώμα

Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο το εσωτερικό χρώμα ενός κτιρίου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις αντιλήψεις μας. Πάρτε, για παράδειγμα, τις επιλογές σχεδιασμού σε ένα εστιατόριο. Σε ένα εστιατόριο που θέλετε να δημιουργήσετε μια χαλαρή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, θα επιλέξετε ζεστά χρώματα με απαλό φωτισμό. Αντίθετα, σε ένα εστιατόριο με γρήγορους ρυθμούς θα δώσετε έναν έντονο φωτισμό για να κάνει να δώσει αυτή την αίσθηση της ταχύτητας των υπηρεσιών και της συνολικής σας λειτουργίας.

Κατά συνέπεια, η παλέτα χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει μια συγκεκριμένη διάθεση ή ένα συναίσθημα. Το μπλε και το λευκό χρώμα τείνουν να φέρουν συναισθήματα γαλήνης και ηρεμίας, το πορτοκαλί τονώνει και ενθαρρύνει τον ενθουσιασμό, ενώ οι πινελιές του πράσινου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες.

Φωτισμός

Ομοίως, ο τρόπος φωτισμού ενός κτιρίου αλλάζει και τα συναισθήματα που νιώθουμε γι’ αυτό. Τα λαμπερά φώτα, για παράδειγμα, αυξάνουν τον τρόπο που νιώθουμε με θετικό αλλά και με αρνητικό τρόπο. Σκεφτείτε επίσης την απόχρωση του φωτισμού. Οι μπλε μελωδίες μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε πιο ενεργητικοί και σε εγρήγορση, επιτρέποντας την ολοκλήρωση των εργασιών γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ακόμη και μετά τη λήξη της έκθεσης μας σε ένα τέτοιο χρώμα.

Εν τω μεταξύ, ο φυσικός φωτισμός έχει και αυτός αρκετά οφέλη Τα εργαστήρια και οι χώροι εργασίας που επιτρέπουν στο φυσικό φως του ήλιου να ρέει έχουν αποδείξει ότι έχουν πιο θετική επίδραση στην αίσθηση ευεξίας των εργαζομένων από εκείνα χωρίς παράθυρα. Η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να αυξήσει την επιθυμία να εργαστείτε περισσότερο, να απολαύσετε περισσότερο τον ύπνο το βράδυ.

Χώρος

Το εσωτερικό ενός κτιρίου πρέπει να κατασκευάζεται κατά τρόπο που να χρησιμοποιεί το χώρο προς όφελός του. Σε αντίθεση με το σχεδιασμό ο οποίος υπαγορεύει στο άτομο πώς να αισθάνεται, παρουσιάζει και μια ευελιξία που επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν και να εξερευνήσουν το χώρο. Επίσης ο χώρος μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη αντικειμένων που μπορούν να τονίσουν την ιδιαιτερότητά του, χρησιμοποιώντας τεχνικές του μοντέρνου interior design, ακολουθώντας παράλληλα τη συνολική αισθητική του. Επιλέγοντας αντικείμενα που στολίζουν και αναδεικνύουν τον εσωτερικό σας χώρο όπως εκείνα του Studio Kosta Boda Illum, εξασφαλίζετε μια πρωτότυπη εικόνα προς όλους τους επισκέπτες σας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back