Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διατηρητέα κτίρια, μέρος 2ο

Εικόνα του άρθρου Διατηρητέα κτίρια, μέρος 2ο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2022, 22:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγους μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου, ή καλύτερα, πιο συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου αποφάσισε να αγοράσει ένα διατηρητέο κτίριο-χάνι στην οδό Ανεξαρτησίας (σχεδόν απέναντι από το Γυαλί Καφενέ) έναντι του ποσού των περίπου 500.000 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να αγοράσει κι άλλο διατηρητέο κτίριο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο λόγος της αγοράς του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Ανεξαρτησίας, όπως αναφερόταν και στη διακήρυξη εν έτει 2020, ήταν η στέγαση των υπηρεσιών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου στο οποίο προεδρεύει ο περιφερειάρχης, όντας και ο διατάκτης των δαπανών, και συμμετέχουν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου κι άλλων φορέων.

Η πρόταση για την αγορά ενός διατηρητέου κτιρίου, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της τότε, η Περιφέρεια Ηπείρου προήλθε από διακεκριμένο αρχιτέκτονα-καθηγητή «με σκοπό να διασωθεί ένα από τα λιγοστά που έχουν απομείνει στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων και τα οποία καταστρέφονται εξαιτίας και της πολυιδιοκτησίας του».

Αυτό που διέρρεε τότε, ήταν το υποψήφιο κτίριο ήταν το χάνι του Θανόπουλου στην οδό Κάνιγγος, στο Κριθαροπάζαρο, με σκοπό να διατεθεί και για τις ανάγκες της Αρχιτεκτονικής Σχολής, τμήμα της οποίας στεγάζεται σήμερα στην πρώην Παπαζόγλειο Σχολή. Τον Νοέμβριο του 2021, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αγοράς, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας δήλωνε: «Μας είχαν πει για το χάνι του Θανόπουλου για να το συνδέσουμε με την Αρχιτεκτονική Σχολή. Τώρα μας λένε ότι θα αγοράσουμε το κτίριο του Λάππα. Κάναμε κάποιο λάθος στον διαγωνισμό; Εκτός κι αν η Περιφέρεια θέλει να αγοράσει δύο παραδοσιακά κτίρια. Αν είναι έτσι, πρέπει να το πει».

Διαβάστε: Ιστορίες με χάνια...

Και τελικά η Περιφέρεια Ηπείρου το είπε με τον δικό της τρόπο και με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών. Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «πέρασε» η 1η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού (το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είχαν ψηφιστεί στα τέλη του 2021).

Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει πια ένα έργο με τίτλο «Αγορά διατηρητέου κτιρίου για επέκταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής». Με σαφή τρόπο, αυτή τη φορά η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του δικού της προϋπολογισμού και όχι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, βάζει μπροστά την Αρχιτεκτονική Σχολή. Λογικά, θα έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση τόσο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και με τον Δήμο Ιωαννιτών…

Για το 2022, η πίστωση που εγγράφηκε και στον προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο τεχνικό πρόγραμμα έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός που εγγράφεται, είναι 1 εκατ. ευρώ, με την πίστωση των 500.000 ευρώ να κατανέμεται εντός του 2022.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει εξηγήσει πώς ακριβώς θέλει να κινηθεί και αν τελικά θέλει να αγοράσει ακόμη ένα ή δύο κτίρια.

Όπως δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, για το τι μέλλει γενέσθαι με το διατηρητέο κτίριο που αγοράζει ή έχει αγοράσει (σ.σ. δεν έχει ανακοινωθεί αν η αγορά του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί τυπικά). Στο εν λόγω κτίριο είχαν γίνει από τους πρώην ιδιοκτήτες στερεωτικές εργασίες. Ωστόσο, το κτίριο κάθε άλλο παρά έτοιμο είναι για στέγαση γραφείων. Χρειάζονται αρκετές εργασίες ανακατασκευής για να γίνει λειτουργικό. Και μέχρι στιγμής, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει στον σχεδιασμό της κάποιο σχετικό έργο.

Το κτίριο που έχει αγοράσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου στην οδό Ανεξαρτησίας


* Στην κεντρική φωτο το χάνι του Θανόπουλου στην οδό Κάνιγγος, με τους πολλούς ιδιοκτήτες του οποίου η περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε επαφή εδώ και δύο χρόνια. Ο κ. Καχριμάνης έχει αναφερθεί στο παρελθόν «στην ανάγκη να μη χαθεί το ακίνητο στο Κριθαροπάζαρο για την Αρχιτεκτονική».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back