Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η αυλή της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα

Εικόνα του άρθρου Η αυλή της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2019, 21:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην οδό Παύλου Μελά, βρίσκεται η οικία Ισμήνης Τζαβέλλα, μια αστική κατοικία του 19ου αιώνα, η οποία ανήκει στο ομώνυμο Κληροδότημα του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ολοκληρώσει την αποκατάσταση του κτιρίου, με την προσδοκία να φιλοξενήσει σύντομα, όπως έχει αποφασιστεί, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών στο ισόγειο και έναν μουσειακό χώρο στον όροφο.

Η τελευταία φορά που κατοικήθηκε αυτή η οικία-«έργο τέχνης» όπως έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ήταν από 13 χρόνια. Και τότε, όμως, κατά την περίοδο στέγασης στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), η αυλή της οικίας ήταν αναξιοποίητη. Στην πίσω πλευρά του κτιρίου, υπάρχει μια κάθε άλλο παρά μικρή αυλή – όπως υπάρχει και σε όλα σχεδόν τα αρχοντικά της πόλης των Ιωαννίνων. Το Τμήμα Κληροδοτημάτων και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων Γωγώ Γιώτη προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε εργασίες ευπρεπισμού της αυλής, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Στο παρελθόν, η κ. Γιώτη είχε καταθέσει την πρόταση να αξιοποιηθεί η αυλή και για πολιτιστικές δράσεις σε μια προσπάθεια να γίνει πιο άμεση η επαφή των πολιτών με το σημαντικό αυτό κτίριο.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες που παραμένουν για να ανοίξει στο κοινό η οικία Ισμήνης Τζαβέλλα (διαβάστε εδώ ποια ήταν η Ισμήνη Τζαβέλλα), αφορούν την ολοκλήρωση της απογραφής των αντικειμένων, την τοποθέτηση προθηκών και τη σύνδεση του κτιρίου με το δίκτυο οπτικών ινών (για τις ανάγκες του Ιστορικού Αρχείου).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back