dodoni back
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η «νέα» οικία Ισμήνης Τζαβέλλα

Εικόνα του άρθρου Η «νέα» οικία Ισμήνης Τζαβέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2018, 14:27
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Εδώ και 12 χρόνια, από τότε που έφυγαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για να μετακομίσουν στο νέο τους «σπίτι», στο Σουφαρί Σεράι στο Κάστρο, η οικία Ισμήνης Τζαβέλλα έχει κλειστές τις πόρτες της. Όντας κληροδότημα του Δήμου Ιωαννιτών, το κτίριο αυτό, που έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης» από το υπουργείο Πολιτισμού το 1980, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό, η αστική αυτή κατοικία του 19ου αιώνα στην οδό Παύλου Μελά, θα είναι επισκέψιμη.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πριν από λίγους να μετακομίσει εκεί το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο θα συμβάλλει παράλληλα (με το προσωπικό του) και στη λειτουργία ενός μουσείου στον α’ όροφο. Η επιθυμία εξάλλου της διαθέτιδας ήταν να μετατραπεί η οικία σε ένα μουσείο-αρχοντικό του 19ου αιώνα, με όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπάρχουν.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη κατέθεσε και μια πρώτη πρόταση να μεταφερθούν στην οικία και τα κοσμήματα της Ισμήνης Τζαβέλλα όπως και της Φερενίκης Καλούδη (σ.σ. η οικία της, η οποία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αποτελεί επίσης κληροδότημα του Δήμου) που σήμερα φυλάσσονται σε προθήκες του Δημαρχείου Ιωαννίνων. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση της κ. Γιώτη να φιλοξενήσει το σπίτι αυτό του 19ου αιώνα και πολιτιστικές δράσεις, καθιστώντας πιο άμεση και πιο βιωματική την επαφή της πόλης με το κτίριο αυτό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πρότεινε και την αξιοποίηση της αυλής, στην πίσω πλευρά της οικίας. Όπως είπε, η αυλή αλλά και το ίδιο αρχοντικό θα μπορούσε να φιλοξενεί για παράδειγμα εκδηλώσεις του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων, όπως συμβαίνει σήμερα με το αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Τα τελευταία χρόνια, στην οικία Ισμήνης Τζαβέλλα έγιναν εργασίες αποκατάστασης με πόρους μέσω του ομώνυμου κληροδοτήματος. Ακολούθησαν η απογραφή και η ψηφιακή φωτογράφιση όλων των αντικειμένων του σπιτιού. Μια μεγάλη εκκρεμότητα για την αξιοποίηση της οικίας, αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ενώ το ακίνητο ανήκε στον Δήμο Ιωαννιτών, δεν πέρασε ποτέ στο κτηματολόγιο. Ο Δήμος άσκησε, πριν από λίγους μήνες, αναγνωριστική αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο για να γίνει διόρθωση της ανακριβούς εγγραφής στο κτηματολόγιο (εγγραφή περί «αγνώστου ιδιοκτήτη).

Η υπόθεση αυτή έχει κλείσει πια, και η οικία Ισμήνης Τζαβέλλα περιμένει να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της διαδρομής της στον χρόνο και στο αστικό τοπίο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3