Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αρίθα Λουίζ Φράνκλιν δεν μένει πια εδώ

Εικόνα του άρθρου Η Αρίθα Λουίζ Φράνκλιν δεν μένει πια εδώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2018, 21:28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Αρίθα Λουίζ Φράνκλιν έζησε μια ταραγμένη ζωή, που αν έχεις ένα δράμι ψυχή μέσα σου, ζηλεύεις κάθε δευτερόλεπτό της.

Η μεγαλύτερη φωνή της μουσικής, από τη μέρα που εγκατέλειψε τον πλανήτη η Μπίλι Χόλιντεϊ, πέθανε στις 16 Αυγούστου 2018, στα 76 της, υποκύπτοντας στον καρκίνο.

Μέχρι εκεί όμως, η κόρη του ιερέα στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Ντιτρόιτ, είχε προλάβει να γίνει δύο φορές μάνα στα 14 της, να κερδίσει διψήφιο αριθμό Γκράμι, να πάρει μια τιμητική θέση διδάκτορα στο Χάρβαρντ, παρότι η ίδια δεν τέλειωσε καν το σχολείο, να τραγουδήσει στην ορκωμοσία του Ομπάμα (όντας και μέλος των Δημοκρατικών) και να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο σύμβολο σε όλο το μουσικό κόσμο.


To 1967 η Αρίθα Φράνκλιν τραγούδησε το, όχι καλύτερο κομμάτι της (δεν υπάρχει σύγκριση με τις ερμηνείες της στο Think ή το Spanish Harlem), αλλά το πιο λάβρο και ξεσηκωτικό: το Respect. Γραμμένο τρία χρόνια πριν από το μεγάλο Ότις Ρέντινγκ, το κομμάτι εκτοξεύτηκε στις λίστες επιτυχιών. Η ίδια η Αρίθα στήριξε τα λόγια του τραγουδιού, αρνούμενη να το τραγουδήσει σε μη μεικτά ακροατήρια και προβάλλοντας τη φεμινιστική του δύναμη:

 “Οι γυναίκες αξίζουν απόλυτο σεβασμό. Νομίζω ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι τρεις λιγότερο σεβαστές κατηγορίες στην κοινωνία μας” έλεγε. Λίγο αργότερα, ξεκαθάριζε και τη θέση της όταν στήριζε την Άντζελα Ντέιβις στη σύλληψή της με ψευδείς κατηγορίες για απαγωγή και ανθρωποκτονία. “Η Άντζελα Ντέιβις πρέπει να απελευθερωθεί. Οι μαύροι πρέπει να απελευθερωθούν” έλεγε για την κομμουνίστρια Ντέιβις, παρότι δεν συμμεριζόταν την πολιτική της θέση.

Παράλληλα, η πολυτάραχη ζωή της συνεχιζόταν. Το 1980 έκανε την πρώτη της κινηματογραφική παρουσία και δεύτερή της στην ηθοποιία, μετά από μια συμμετοχή σε μια τηλεοπτική σειρά του 1972. Η Αρίθα, είναι το αφεντικό σε ένα καφέ-ρεστοράν όπου οι ερίτιμοι Τζέικ και Έλγουντ Μπλουζ (οι Blues Brothers), προσπαθούν να πείσουν τον κιθαρίστα της μπάντας, τον Ματ Μέρφι να επιστρέψει στο συγκρότημα. 

Η Αρίθα τους βάζει τις φωνές, τραγουδώντας το Think, άλλη μια εκκωφαντική της επιτυχία. Ο Μέρφι πέθανε στα 88 του πριν από δύο μήνες, στο Μαϊάμι.

Το 2009 τραγούδησε στην πρώτη ορκωμοσία Ομπάμα το “My country, 'tis of thee”, παραπονούμενη αργότερα ότι “δεν το είπε αρκετά καλά”.

Σε αυτή την περίεργη καμπή του κόσμου, η Αρίθα Λουίζ Φράνκλιν έχασε το ρεκόρ των περισσότερων τραγουδιών στο top 100 Ρ&B του Billboard από τη Νίκι Μινάζ. Αλλά σε εκατό χρόνια, το βιμπράτο της θα είναι ακόμα, πιο ζωντανό από κάθε ποπ επιτυχημένο χαζοτράγουδο...



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back