ΑΛΜΠΟΥΜ

Η κυρία της σόουλ

Εικόνα του άρθρου Η κυρία της σόουλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2024, 13:30
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 55 ολόκληρα χρόνια, τέτοιες μέρες, η Αρίθα Λουίζ Φράνκλιν κυκλοφορούσε ίσως τον καλύτερό της δίσκο, το Lady Soul.

Με τη σφραγίδα της Atlantic και την καθοδήγηση του Τζέρι Γουέξλερ, ενός τύπου που δούλεψε με ιερά τέρατα της σόουλ, μέχρι τον Ντύλακ και τους Allman Brothers, η «θεία Αρίθα» έβγαλε τον 12ο, τότε, δίσκο της.

Τι ήταν όμως το Lady Soul;

Εκτός από ένας εξαιρετικός δίσκος που οριακά περνούσε τα όρια του long play (είναι κάτι λιγότερο από 29 λεπτά σε διάρκεια), συγκέντρωνε πολλούς, πολλές, με μεγάλα βιογραφικά.

Καταρχάς, το (You make me feel Like) A Natural Woman, είναι μια σύνθεση στην οποία συνέβαλλε μεταξύ άλλων η Κάρολ Κινγκ, ο τότε σύζυγός της Τζέρι Γκόφιν και ο ίδιος ο Γουέξλερ, αναδεικνύοντας τις απίθανες φωνητικές ικανότητες της ψυχής της Φράνκλιν.

Στο Niki Hoeky συνυπάρχουν τα αδέρφια Πατ και Λόλι Βέγκας, οι βασικοί των Redbone. Το Money Won’t Change You το συνεισέφερε ο Τζέιμς Μπράουν και το επίσης εξαιρετικό Ain’t no Way η αδερφή της Αρίθα, Κάρολιν, η οποία συνέχιζε την κινηματική κληρονομιά του ιερέα πατέρα τους.


Επίσης, στο Good to Me as I Am to You παίζει κιθάρα ο Έρικ Κλάπτον, τότε Cream και στα φωνητικά, εκτός από τις αδερφές της Αρίθα, υπάρχουν και οι Sweet Inspirations. Μια από τα μέλη είναι η Σίσι Χιούστον, μητέρα της Γουίτνι.

Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου όμως, ανήκε σε άλλον. Κάπου στις αρχές του 1953, ο Ντον Κόβεϊ έγραψε το κομμάτι και το 1967, ήταν αυτό που έμελλε να φέρει επιτυχία στην Αρίθα που το κυκλοφόρησε ως σινγκλ.

Αρχικά, ο Κόβεϊ πρόσφερε το κομμάτι για τον Ότις Ρέντινγκ. Ο Γουέξλερ όμως άκουσε το ντέμο, όπου ο Κόβεϊ τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα και τελικά, το έδωσε εκεί που απογειώθηκε: Στα χείλη της Αρίθα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back