Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αποξήλωση του λυόμενου θεάτρου

Εικόνα του άρθρου Η αποξήλωση του λυόμενου θεάτρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2022, 17:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’00, το υπουργείο Πολιτισμού εγκατέστησε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, πίσω από το (κλειστό σήμερα) εντευκτήριο, ένα λυόμενο θέατρο 2.000-2.500 θέσεων. Εν έτει 2022, το λυόμενο θέατρο, με τα ξύλινα δομικά του στοιχεία να είναι ταλαιπωρημένα, ετοιμάζεται να αποχωρήσει με πρωτοβουλία του υπουργείου και με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου πρόκειται να εγκρίνει στην αυριανή της συνεδρίαση τη διάθεση πίστωσης 24.800 ευρώ για την αποξήλωση του θεάτρου και την αποθήκευσή του σε άλλο χώρο. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως απόρροια εγγράφου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η παραχώρηση της κατασκευής στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η τελευταία δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν πώς θα το αξιοποιήσει. Η κα Μενδώνη είχε ζητήσει την απομάκρυνση του λυόμενου κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, τον Μάρτιο, στα Γιάννενα και στη Δωδώνη. Κάτι αναμενόμενο δεδομένης της μη χρήσης του λυόμενου θέατρου και της εικόνας εγκατάλειψης που παρουσιάζει.

Το θέατρο αυτό αποτέλεσε προ 15 χρόνων τη λύση της πολιτείας για να συνεχιστούν παραστάσεις και εκδηλώσεις στην αρχαία Δωδώνη, από τη στιγμή που το αρχαίο θέατρο είχε «απαγορευτικό» για παραστάσεις αρχαίου δράματος λόγω του αναστηλωτικού έργου.

Σημειωτέον ότι το λυόμενο θέατρο είχε κατασκευαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τη μεγάλη συναυλία «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2001 στους Στύλους Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

Η εν λόγω κατασκευή, όταν κατέφτασε στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, κάθε άλλο παρά δημοφιλής ήταν στον Δήμο Δωδώνης. Τότε υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις που είχαν οδηγήσει ακόμα και σε ακύρωση παραστάσεων. Ήταν οι εποχές που υπήρχαν φωνές διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του αρχαίου θεάτρου και για τον τρόπο αναστήλωσής του, έντονες ανησυχίες περί «παγίωσης της χρήσης του λυόμενου θεάτρου» και μια μεγάλη «μάχη» μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και πολιτικών προσώπων.

Μέσα στα χρόνια, το λυόμενο θέατρο χρησιμοποιήθηκε για λίγες μόνο παραστάσεις και εκδηλώσεις. Το 2015, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης υποδέχθηκε ξανά την πρώτη του παράσταση. Από τότε, κάθε χρόνο, φιλοξενούνται σε αυτό αρκετές παραστάσεις χωρίς να λείπουν οι προβληματισμοί για την υπέρμετρη -μερικές φορές- χρήση του αρχαίου θεάτρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back